2015 Gilbert Carrasquillo

Topmodel Linda Evangelista verschijnt voor het eerst "misvormd" door CoolSculpting: wat is het? En wat is er misgelopen?

Na zich jarenlang verstopt te hebben, toonde het Canadese topmodel Linda Evangelista afgelopen vrijdag voor het eerst de "misvormingen" die ze kreeg na een "CoolSculpting"-behandeling. De schoonheidsbehandeling die normaal vet moet laten verdwijnen, had het omgekeerde effect. "Een uitzonderlijke bijwerking die in meer dan 1 op de 4.000 behandelingen lijkt voor te komen", duidt plastisch chirurg Jan Vermeylen. 

Geen typische modellenfoto's in het Amerikaanse tijdschrift "People" afgelopen weekend. Wel een openhartige getuigenis van het Canadese supermodel Linda Evangelista (56). Evangelista, wereldberoemd in de jaren 90, toonde voor het eerst waarom ze vijf jaar uit de openbaarheid verdween. 

Het model kampt met harde en gevoelloze vetuitstulpingen op verschillende plaatsen op haar lichaam. De oorzaak: een misgelopen CoolSculpting- of cryolipolyse-behandeling die ze in 2015 en 2016 onderging om vet weg te halen van onder meer haar buik, rug en dijen.

Vet bevriezen

"CoolSculpting is een niet-invasie behandeling", vertelt plastisch chirurg Jan Vermeylen in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Daarmee wordt bedoeld dat er geen gaatjes gemaakt worden en dat er ook niet verdoofd moet worden."

"Bij CoolSculpting worden uitwendige pads op de huid aangebracht. Die moeten de huid en het onderhuidse vetweefsel afkoelen. Omdat vetcellen gevoeliger zijn voor temperatuur dan gewone cellen, gaan ze onder invloed van de afkoeling, gedeeltelijk afsterven. Het is eigenlijk een bevriezing van het vet", weet Vermeylen. 

Luister hier naar het volledige gesprek met plastisch chirurg Jan Vermeylen uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Maar bij Evangelista had de behandeling het omgekeerde effect. "Wat er bij haar is gebeurd, is heel uitzonderlijk. Het gaat om een paradoxale vetaanmaak: vetaanmaak die ontstaat na het bevriezen. In 2015 heeft de firma gecommuniceerd dat 1 op de 4.000 mensen dit averechts effect zou krijgen." Volgens Vermeylen tonen nieuwe wetenschappelijke studies bovendien aan dat het vaker voorkomt.

Het gaat om paradoxale vetaanmaak: vetaanmaak die ontstaat na het bevriezen
Jan Vermeylen, plastisch chirurg

De precieze oorzaak van dat averechtse effect is nog onbekend, aldus Vermeylen. Hijzelf biedt de behandeling om twee andere redenen zelf niet aan. "Ten eerste is het een procedure die iedere keer ongeveer een uur in beslag neemt en die je toch gemiddeld een 6-tal keer moet herhalen. Het is dus zeer langdurig."

"Ten tweede is het een procedure waarvan het resultaat helemaal niet altijd zo goed is als gehoopt. Men krijgt ongeveer 25 procent vetvermindering, maar er zijn andere invasieve mogelijkheden die met één sessie een correctie van 80 procent geven. Liposuctie bijvoorbeeld", argumenteert hij.

Rechtszaak

Evangelista liet in september al weten een rechtszaak aan te spannen tegen bedrijf Zeltiq, waar ze de behandeling kreeg. Ze klaagt aan dat ze niet werd ingelicht over mogelijke bijwerkingen die in haar geval onomkeerbaar zijn. Omdat de gevolgen een (voorlopig) einde betekenen voor haar modellencarrière en een grote emotionele schade veroorzaken, vraagt ze 50 miljoen dollar schadevergoeding. 

Daarnaast gebruikt ze haar platform nu om andere mensen in dezelfde situatie te helpen want "iets wat te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook".

Meest gelezen