Foto van de Zezere River, dicht bij Figueiro dos Vinhos in centraal Portugal
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Nauwelijks regen sinds oktober: extreme droogte in Portugal houdt aan

Portugal wordt de laatste maanden geteisterd door extreme droogte. Sinds oktober viel er zo goed als geen neerslag. Ongeveer 90 procent van het land lijdt onder ernstige en extreme droogte. Het tekort aan water heeft grote gevolgen voor de inwoners van Portugal, maar ook voor de boeren en hun vee. Ze slagen er niet langer in voldoende water en voedsel te voorzien voor hun dieren.

De eerste weken van februari viel er slechts 7 procent van de gemiddelde neerslag die normaal valt in deze periode. En het leed is nog niet voorbij... Nog tot eind februari meldt het IPMA (het Portugees Instituut voor de Zee en de Atmosfeer) dat regen uitblijft. Sinds oktober 2021 valt er in Portugal veel minder regen dan normaal. De plaatselijke boeren worden wanhopig. Zonder regen kunnen ze hun dieren niet langer voederen. 

Bekijk in de video hoe Portugese boeren moeilijkheden ondervinden om hun vee te voederen:

Videospeler inladen...

Ten einde raad

De lokale boeren zijn ten einde raad. Ze geven hun vee al weken rantsoenen. Boeren moeten hooi aankopen omdat er onvoldoende gras groeit door de grote droogte. "Normaal gezien zouden deze dieren gras moeten eten", vertelt Alexandre Catita, een Portugese boer. "In de plaats moet ik zelf hooi aankopen, want ook dat heb ik niet."

"Maar wat me nog meer zorgen baart, is water", gaat hij verder. "Hooi kan je immers kopen, maar met water lukt dat veel moeilijker." 

Hoewel periodes van droogte frequent voorkomen in Portugal, merkt het land toch dat ze de laatste decennia vaker en vaker voorkomen. Wetenschappers vrezen dat er aan het einde van de eeuw tot zo'n 40 procent minder regen kan vallen.

Meest gelezen