Kernuitstap: Kamercommissie keurt aanpassing CRM-veiling goed

De Kamercommissie Energie heeft het licht op groen gezet voor het wetsontwerp dat het mogelijk maakt dat vervangcapaciteit die in eerste instantie niet als winnaar uit de bus kwam bij de veiling in het kader van het capaciteitsremuneratiemechanisme, alsnog subsidies kan krijgen. Dat is een bijkomende garantie voor de bevoorradingszekerheid, zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

Het wetsontwerp is een rechtstreeks gevolg van het akkoord dat de federale regering eind vorig jaar bereikte over de kernuitstap. De Vivaldipartijen kwamen toen overeen een slag om de arm te houden, omdat de gascentrale van Vilvoorde - die de nucleaire capaciteit deels moet vervangen - geen vergunning kreeg van Vlaanderen. Als dat op 15 maart nog altijd het geval is, wordt de eerstvolgende in het rijtje van de capaciteitsveiling van vorig jaar geselecteerd, zonder dat de veiling moet worden overgedaan. Het gaat om andere gascentrales. 

Het ontwerp voorziet ook dat de projecten die deelnemen aan toekomstige veilingen vooraf al over een vergunning beschikken, zonder dat er nog administratieve beroepen mogelijk zijn. De Commissie Energie van de Kamer gaf eerder deze maand al eens groen licht voor de tekst, maar oppositiepartij Vlaams Belang vroeg toen een tweede lezing. Die vond vandaag plaats. 

Oppositie

Vlaams Belang stemde net als de N-VA en de PVDA tegen, alle andere partijen stemden voor. Volgens Bert Wollants (N-VA) zijn er mogelijk juridische manco's in de tekst. Meer fundamenteel vindt Wollants dat de regering "gokt dat het wel goed zal komen met de bevoorradingszekerheid" en zijn er mogelijk nog veel meer dan twee gascentrales nodig om de nucleaire capaciteit te vervangen. 

Ook Kurt Ravyts (Vlaams Belang) wees daarop. Voor PVDA zit het probleem vooral in de subsidies die bedrijven als Engie zouden opstrijken in ruil voor de bouw van nieuwe gascentrales. "Wij zijn tegen cadeaus aan multinationals, dit ontwerp zou hen nog grotere cadeaus geven", zei Thierry Warmoes. 

Meerderheid

Binnen de meerderheid stemde MR-Kamerlid en voormalig minister van Energie Marie Christine Marghem dan weer net als in eerste lezing niet mee. Ze haalde daar juridische redenen voor aan. Haar partijgenoot Christophe Bombled stemde wel gewoon voor. De plenaire vergadering van de Kamer bespreekt en stemt de tekst komende donderdag. 

De afgelopen dagen stijgt de temperatuur in het dossier rond de kernuitstap door de aanhoudende dreiging van Rusland, een netto-exporteur van aardgas, aan de grens met Oekraïne. Officieel evalueert de regering het dossier op 18 maart op basis van een rapport van netbeheerder Elia, maar verschillende partijvoorzitters van de meerderheid lieten vorige week al blijken dat de geopolitieke situatie een element wordt in de discussie. 

Open VLD-Kamerlid Christian Leysen beaamde dat. "De grotere gasafhankelijkheid houdt bepaalde risico's in", waarschuwde hij. "We moeten geen ideologisch onderbouwde keuze maken maar geopolitiek realisme aan de dag leggen, technologieneutraal denken, en de deur openhouden voor alle opties."

Met het ontwerp "versterken we de investeringszekerheid en vermijden we elk risico op bevoorradingsproblemen", maakt Van der Straeten zich sterk. "Het energiebeleid mag geen slachtoffer zijn van politieke spelletjes, dat sluiten we nu uit."

Meest gelezen