Kinderpsychiater na drama in Mariakerke: "Onze kinderopvang is niet meer goed genoeg voor het welzijn van onze kinderen"

"Het kind staat in onze kinderopvang te weinig centraal en de opvang is niet meer goed genoeg voor het welzijn van onze kinderen." Dat is de harde analyse van kinderpsychiater Binu Singh na het overlijden van een baby van 6 maanden die gewond raakte in een crèche in Mariakerke.

Wat is er juist gebeurd? 

In het kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje in Mariakerke bij Gent liep een meisje van 6 maanden een hersenletsel op. Later stierf het kind in het ziekenhuis. De vader van de uitbaatster van de crèche is aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg en de uitbaatster zelf is in verdenking gesteld.

De voorbije jaren waren er verschillende meldingen over de slechte hygiëne en (ruwe) behandeling van de baby's in 't Sloeberhuisje. Kind en Gezin zegt dat de klachten ernstig werden genomen en de Zorginspectie de crèche bezocht.

In "De afspraak" op Canvas gingen minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en Binu Singh, kinderpsychiater aan de KU Leuven, in debat over de feiten in Mariakerke en vooral over de maatregelen die de minister vandaag heeft bekendgemaakt.

Zo gaat minister Beke inspectieverslagen online zetten en er komt een ethische commissie die sneller kan mee beslissen om een kinderdagverblijf te sluiten, zonder dat daarvoor juridische bewijzen zijn.

Kinderen krijgen onvoldoende wat ze nodig hebben

Psychiater Singh vindt dat niet de juiste aanpak. "Door meer te gaan controleren en sanctioneren gaan we er niet geraken", zei ze in "De afspraak". "Het kind staat bij ons te weinig centraal. Het systeem op zich klopt niet. Kinderen krijgen onvoldoende wat ze nodig hebben."

"De eerste 1.000 dagen van een kind zijn zo belangrijk weten we uit onderzoek. Als samenleving betalen we een prijs als we niet doen wat nodig is. Op het moment dat we signalen zien van een kind is het al te laat. Blauwe plekken en hersenschuddingen is één ding, maar emotionele schade is heel moeilijk vast te stellen. Ik zie in mijn ziekenhuis héél regelmatig kinderen die getraumatiseerd zijn door de kinderopvang."

Bekijk het gesprek met psychiater Singh en minister Beke in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Wat wil psychiater Singh dan veranderen? "We moeten over drie dingen heel goed nadenken":

  1. De eerste hechtingsfiguren (ouders, pleegouders ...) beter ondersteunen, onder meer door werkgevers te sensibiliseren
  2. Het beroep van kinderverzorger opwaarderen: andere opleiding, betere verloning en betere werkomstandigheden
  3. Organisatie van de kinderopvang zelf: vergunningen, controleren, brug naar de kleuterklas

Singh vindt het al te makkelijk om met een beschuldigende vinger naar de sector te wijzen. "Het is makkelijk om het op hen af te schuiven, maar ik zou er vandaag niet willen werken. Ze zijn niet goed opgeleid, de werkomstandigheden zijn niet goed en ze worden te weinig verloond. De sector loopt leeg en zij die er nog willen werken en gemotiveerd zijn, stevenen op een burn-out af."

Minister Beke spreekt tegen dat er een leegloop is. "Er komen nog mensen bij, maar de arbeidsmarkt maakt het niet gemakkelijk. Bijkomende competenties vragen klinkt mooi, maar dat gaat ons niet meer mensen opbrengen in deze war for talent. Ik heb 60 miljoen extra geïnvesteerd in kwaliteit en capaciteit, maar het aantal vacatures stijgt enorm."'

Meer controle

"Gaan we nu echt nog meer belastinggeld spenderen aan de controle van een sector die al bloedt, in plaats van de kinderopvang beter te maken?", komt Singh nog eens terug op de maatregelen van minister Beke. "Dit is een doodlopend straatje."

"Ik wil nog meegeven aan onze minister: onze opvang is niet meer goed genoeg voor het welzijn van onze kinderen. Wij weten wat er anders moet en ik sta ervan te kijken waarom we het niet anders doen."

Meest gelezen