Limburgse brandweer kreeg meer dan 3.100 oproepen over stormschade: "We moeten dan prioriteiten stellen"

De Limburgse brandweerkorpsen zijn nog de laatste schadegevallen aan het afwerken, na de twee stormen van de afgelopen dagen. Sinds vrijdag hebben ze meer dan 3.100 oproepen gekregen. Wie beperkte schade had, zoals enkele weggewaaide pannen moest wat langer wachten op hulp, de brandweer vraagt daar begrip voor. 

"We hebben wel vaker stormweer of valwinden met veel schade gehad", vertelt Dominic Knaepen, de commandant van brandweerzone Oost-Limburg. "Maar omdat alle korpsen massaal veel oproepen kregen, waren alle korpsen druk in de weer en konden ze niet bij elkaar gaan helpen."

Belangrijke wegen vrijmaken zijn dan een prioriteit, daarna komen losgerukte stroomkabels en weggewaaide daken

Dominic Knaepen, zonecommandant brandweer Oost-Limburg

Sinds vrijdag kreeg de brandweer in Limburg meer dan 3.100 oproepen binnen. Bij zo'n toevloed aan oproepen is het dan ook een kwestie van prioriteiten, benadrukt Dominic Knaepen, de zonecommandant van brandweer Oost-Limburg. Hij vraagt daarom geduld. "Enkele pannen die weggewaaid zijn, voor wie het aan de hand heeft is dat niet prettig. Maar bij een piek aan oproepen, moeten we prioriteiten stellen. Dat zijn dan bijvoorbeeld belangrijke wegen vrijmaken. Ik denk bijvoorbeeld aan een boom op een snelweg.  Maar ook een woonwijk die zonder stroom zit omdat er bomen op elektriciteitsdraden zijn gevallen, die moeten we  eerst opruimen, of gebouwen waar het hele dak is weggewaaid. Ik hoop dat de mensen daar begrip voor hebben."

Meest gelezen