Foto door Mikhail Nilov via Pexels

Pesten aanpakken op school doe je zo

Radio 2 steunt de STIP IT-campagne tegen pesten en zet goede voorbeelden in de kijker. Het Sint-Claracollege in Arendonk werkt met 'fixers' die bemiddelen tussen pesters en hun slachtoffers. "Er zijn op school heel veel aanspreekpunten en dat werkt", zegt leerkracht en 'fikser' Aurelie Poels.

Het Sint-Claracollege in Arendonk zet 'fixers' in om te bemiddelen tussen pesters en hun slachtoffers. Een aanpak die volgens de secundaire school zijn vruchten afwerpt. "Er zijn al voorbeelden van pesters en hun slachtoffers die nu bevriend zijn geraakt", zegt leerkracht en 'fikser' Aurelie Poels in Start Je Dag. 

"De 'fixers' zijn leerkrachten die in verschillende leerjaren les geven, van verschillende vakken en die een aanspreekpunt vormen. Als leerlingen zich wat minder voelen, of gepest worden kunnen ze naar ons komen", zegt Poels. "Ook andere leerkrachten kunnen ons inschakelen."

Beluister het hele gesprek met Aurelie hieronder.

Leerlingen helpen elkaar

Hoe gaat zo'n 'fixer' te werk? "Eerst gaan we in gesprek met de gepeste leerling. We vragen wat er aan de hand is en hoe dat aanvoelt. We gaan ook in gesprek met de pesters over de impact van hun gedrag.  Vaak beseffen ze dat niet. Door samen te werken met de ouders proberen we de situatie zo snel mogelijk op te klaren."

Het Arendonkse college beseft dat de drempel om naar een leerkracht te stappen soms te groot is. "Daarom werken we op school ook met 'peers'. Dat zijn leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar. Ze houden hun ogen en oren open op de speelplaats en kunnen door leerlingen aangesproken worden", zegt Poels.  "Daarnaast krijgt elke startende leerling een peter of meter. Als zij of de 'peers' serieuze signalen rond pesten opvangen, melden ze dat bij ons. Wij merken dat deze aanpak echt werkt", besluit Poels. 

Meest gelezen