9 Beaufort boven Noordzee: ook vandaag officieel stormweer in ons land, "maar wind en getij werden overschat" 

Ook vandaag stormt het officieel in ons land, al zijn de wind en het getij volgens KMI-hoofdweerman David Dehenauw overschat. In alle provincies geldt code geel tot de vooravond, aan de kust code oranje. Franklin lijkt vooral gisteren de grootste schade te hebben veroorzaakt, onder meer in Petegem-aan-de-Leie. Daar zijn de daken van 3 huizen verwoest, vermoedelijk door een windhoos.

Volgens weerman David Dehenauw, hoofd voorspellingen van het KMI, werden de wind aan zee en het getij vandaag overschat. "Er is weliswaar 9 Beaufort gemeten, maar de rukwinden waren slechts 90 km per uur en het getij in Oostende maar 544 cm TAW", klinkt het op Twitter.

Officieel nog steeds stormweer dus, maar voorlopig blijft de schade beperkt. In Blankenberge werd de Desmet- Denaeyerlaan deels afgesloten nadat dakpannen van een appartement loskwamen. Het tramverkeer werd tijdelijk onderbroken. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) waarschuwde wel dat er in Oostende drie gewonden vielen, waaronder iemand met een dubbele armbreuk.

Alsnog is in alle provincies code geel van kracht tot in de vooravond, aan de kust geldt code oranje. “Er komen nog buien die intens kunnen zijn. Tijdens zo’n bui kan de wind nog iets forser uithalen”, aldus Hagedoren. “Korrelhagel en donderslag inclusief.”

Bekijk hier het interview met weervrouw Sabine Hagedoren in het Journaal:

Videospeler inladen...

Snelheidsbeperking spoorwegen opgeheven

De ochtendspits bij het spoor is zo goed als normaal verlopen. De snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur - die werd ingevoerd voor de lijnen Brugge-Knokke, Brugge-Oostende, Brugge-Blankenberge, Brugge-Zeebrugge en voor het treinverkeer tussen Lichtervelde en De Panne -  is om 15 uur opgeheven.

Alle zeegaand verkeer van en naar de MSC PSA European Terminal (MPET) in de Antwerpse haven is dan weer opgeschort. Tot minstens dinsdag 14 uur kunnen geen containers afgezet worden aan de terminal.

Wat betekenen code geel en code oranje?

Code geel betekent volgens het KMI dat er veel wind verwacht wordt, met rukwinden tussen 80 en 100 kilometer per uur. Plaatselijke overlast of schade is mogelijk en het verkeer kan enige hinder ondervinden.

Code oranje betekent dat er zeer veel wind verwacht wordt, met verspreide rukwinden tussen 101 en 130 kilometer per uur. Belangrijke schade of overlast op grotere schaal is mogelijk en het verkeer kan ernstige hinder ondervinden. Het KMI vraagt om de raadgevingen van de bevoegde overheid op te volgen.

Huizen onbewoonbaar, vermoedelijk door windhoos

Sinds 21 uur gisteravond was code oranje van kracht voor Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen en Henegouwen. Er werd gewaarschuwd voor zeer veel wind met mogelijk belangrijke schade of overlast op grote schaal en ernstige hinder voor het verkeer. Aanleiding was storm Franklin, die van west naar oost over ons land zou razen.

En er zijn net als bij storm Eunice vrijdag opnieuw hoge windsnelheden gemeten. Op de luchthaven van Oostende werden rukwinden tot 130 kilometer per uur gemeten, in Zeebrugge 108 kilometer per uur en in Stabroek 105 kilometer per uur. De gemiddelde windsnelheid ging in het meetpunt Westhinder in de Belgische Noordzee boven de 9 Beaufort.

De zwaarste schade is er in Petegem-aan-de-Leie, bij Deinze. Daar zijn drie huizen onbewoonbaar verklaard nadat de daken verwoest zijn, vermoedelijk door een windhoos. Niemand is gewond geraakt, een 94-jarige vrouw is wel ter controle naar het ziekenhuis gebracht. "Dit is echt ongezien. Zelfs brandweerlieden met 40 jaar ervaringen zeiden me dat ze dit nog nooit gezien hebben", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). De bewoners van de drie huizen kunnen voorlopig terecht bij buren en familie. Ook aan het station van Deinze is er schade, er kwamen brokstukken van het dak op de sporen terecht.

BEKIJK: Koen Wauters geeft een update van de stormschade in Deinze:

Videospeler inladen...

De Plantentuin van Meise is zwaar getroffen door de stormen; er zijn maar liefst 40 bomen tegen de vlakte gegaan. "Veel meer dan verwacht," betreurt directeur Koen Es. "Het waren volwassen bomen, blakend van gezondheid. Een ceder, beuk, kastanje, plataan... Dit doet pijn, ja, het waren echte collectiebomen, die je niet zomaar vervangt."

In Gent krijgen de 2.000 leerlingen van het Atheneum aan de Voskenslaan vandaag afstandsonderwijs omdat les op school te onveilig is. Meerdere gebouwen hebben schade opgelopen van storm Eunice. De school bekijkt nu welke schade er precies is en of de lessen de komende dagen wel op school zouden kunnen.

10.000 gezinnen uit vooral Zarren bij Kortemark en Beerst en Esen bij Diksmuide werden zondagavond getroffen door twee stroompannes. "In de omgeving van Diksmuide kon het euvel vrij snel hersteld worden, maar in Zarren duurde de stroompanne nagenoeg drie uren", zegt David Callens van Fluvius.

Rond 14 uur maandagmiddag botsten een auto en een vrachtwagen tegen elkaar op de E40 richting Brussel ter hoogte van Oostduinkerke. Daardoor was de E40 een uur lang versperd. Ter hoogte van Oostduinkerke worden er kleine werken uitgevoerd aan het wegdek op de E40. Daardoor moet het verkeer plaatselijk over minder rijstroken rijden. Bij het invoegen van het verkeer kwam een bestuurster tegen een vrachtwagen terecht door een hevige windstoot. De vrouw raakte hierbij lichtgewond en haar auto werd ondertussen ook al weggetakeld. Er vielen verder geen gewonden.

Scheur in appartementsgebouw, schade aan dak van luchthaventerminal

In Meerhout, in de provincie Antwerpen, ontstond een grote scheur in een appartementsgebouw naast een open bouwplaats na een windvlaag. Een grootmoeder en haar kleinzoon werden geëvacueerd en brachten de nacht elders door.

De storm heeft ook bijkomende vernielingen aangericht aan het dak van de luchthaventerminal van Brussels Airport. Vrijdagavond liep het dak al averij op door storm Eunice. Het werd zaterdag beveiligd, maar gisteren veroorzaakte Franklin opnieuw wat schade. Er is een veiligheidszone ingesteld op het tarmac, waardoor een aantal gates niet gebruikt kunnen worden. Een aantal vluchten is vertraagd.

In het noorden van de provincie Limburg vielen gisteren rond 23.30 uur meerdere gemeenten zonder stroom. Onder meer in Houthalen, Lommel, Heusden-Zolder, Pelt en Opglabbeek zaten mensen ongeveer een half uur zonder elektriciteit. Volgens netbeheerder Fluvius was de storing het gevolg van een blikseminslag als gevolg van Franklin.

In de Sint-Vincentiusmiddenschool van het Pyxiscollege in Lanaken is er deze week afstandsonderwijs. Storm Eunice heeft vrijdag het dak zwaar beschadigd, op tientallen plaatsen sijpelt er water binnen.

In het miniatuurpark Mini-Europa in Brussel heeft het stormweer van de afgelopen dagen volgens een eerste raming 40.000 tot 50.000 euro aan schade aangericht. "Vrijdag is de toren van het stadhuis van Brussel omgewaaid op de Grote Markt en gisteren is ook het stadhuis van Leuven bezweken onder de stormwind", zegt Thierry Meeùs, directeur van het miniatuurpark. Het is "zeer onwaarschijnlijk" dat de maquettes al hersteld zijn tegen de opening van het park voor het nieuwe seizoen eind maart.

Wat mogen we de komende dagen verwachten?

  • Vandaag blijft het zeer onstuimig en wisselvallig met enkele opklaringen en vaak wolkenvelden, waaruit soms plaatselijk intense buien ontstaan, met kans op onweer en korrelhagel. De maxima schommelen tussen 2 graden op de Ardense hoogten en 9 of 10 graden in het westen. De zuidwestenwind draait naar het noordwesten in de namiddag en waait vrij krachtig tot krachtig en aan zee hard tot stormachtig, met rukwinden tussen 80 en 100 kilometer per uur in het binnenland en tot 110 kilometer per uur aan de kust.
  • Vanavond en vannacht wordt het geleidelijk droog met brede opklaringen. De minima liggen tussen 0 of -1 graad op de hoogten en +6 graden aan zee met waarden rond +2 of +3 graden in het centrum. De noordwestenwind neemt af en wordt matig, en krimpt naar het einde van de nacht toe naar het westen tot zuidwesten. Vanavond zijn eerst nog rukwinden mogelijk tot 65 kilometer per uur maar later wordt het rustiger.
  • Dinsdag neemt de bewolking tijdens de ochtend toe vanuit het westen. Er valt soms wat lichte regen of motregen, na de middag gaat het harder regenen. De wind is eerst matig uit het zuidwesten, maar later soms vrij krachtig uit het westen met rukwinden tot 60 km/u. Aan zee wordt de wind krachtig uit het noordwesten met rukwinden tot 70 km/u. De maxima variëren tussen 5 en 11 graden.
  • Woensdag zorgt een wig van hogedruk tijdelijk voor rustiger en droger weer. Eerst is het overal zonnig, maar in de loop van de dag wisselen de zonnige momenten af met wolkenvelden, vooral in het westen van het land. De maxima schommelen tussen 5 en 11 graden.
  • Donderdag is het eerst zwaarbewolkt. Een regenzone bereikt rond de middag de kust en trekt dan landinwaarts. Tijdelijk neemt de wind toe tot vrij krachtig of in het westen eventueel krachtig terwijl hij naar het westen ruimt. Na de doortocht van de regenzone verschijnen er opklaringen. De maxima schommelen tussen 6 en 11 graden.
  • Vrijdag wordt het wisselvallig met buien, in de Ardennen kan smeltende sneeuw vallen. De maxima schommelen tussen 3 en 9 graden. Tijdens het weekend zorgt een hogedrukgebied voor rustiger en droger weer.
  • Zaterdag is het vrij zonnig en na een nacht met algemene nachtvorst wordt het 4 tot 8 graden. Zondag blijft het rustig en droog met veel zonneschijn. 's Ochtends vriest het opnieuw en in de namiddag klimt het kwik naar 6 tot 10 graden.

Bekijk hier het meest recente weerbericht (maandag 21/02/2022, 13 uur)

Videospeler inladen...

Meest gelezen