Wachten voor de Plaisancebrug in Mechelen? Lees eens een gedicht van Herman de Coninck

Voortaan heb je iets moois te lezen in Mechelen terwijl je wacht tot een schip voorbij is gevaren op de vaart. Op de onderkant van de Plaisancebrug is een gedicht van Herman de Coninck aangebracht. Precies op de dag dat hij 78 jaar zou geworden zijn, is het onthuld. De overleden dichter gaf zijn naam ook aan de belangrijkste poëzieprijs in Vlaanderen, en daarvoor zijn vandaag de zes genomineerde dichtbundels bekendgemaakt.  Twee Vlaamse dichters maken kans: Charlotte Van den Broeck en Tijl Nuyts.

Dichter Herman de Coninck zou vandaag, op 21 februari, 78 jaar zijn geworden. In mei zal het 25 jaar geleden zijn dat hij plotseling overleed in Lissabon. Zijn heldere, toegankelijke gedichten zijn nog altijd heel geliefd, worden veel gelezen, gedeeld op sociale media én in de openbare ruimte. 

Ik stond zelf ook vaak met vriendinnen voor die brug te wachten

Zus Magdalena de Coninck

In Mechelen is op de onderkant van de Plaisancebrug, ter hoogte van de Brusselpoort, een gedicht van Herman de Coninck vastgemaakt. Enkel te lezen als die brug wordt opgetakeld voor de scheepvaart. De De Conincks woonden vlakbij het kanaal Leuven-Dijle, beter bekend als de "Leuvense vaart". 

Het gedicht is onthuld in aanwezigheid van zijn familie. Zus Magdalena de Coninck vindt het fantastisch: “Wat een waanzinnig idee om dat bruggedicht te maken. Ik stond zelf ook zo vaak voor die brug te wachten met vriendinnen, wat heel saai was. Hier ben ik heel blij mee.”

Herman de Coninck staat dit jaar in de kijker in Mechelen: "We organiseren verschillende activiteiten, zoals een tentoonstelling, venstergedichten en een concert op 22 mei (de sterfdatum van de dichter, red.) in de Begijnhofkerk op basis van gedichten van Herman de Coninck," zegt Marc Van Camp van vzw Het Paradijs.  Zus Magdalena en  dochter Laura de Coninck, allebei kunstenaars, zullen voor het eerst samen tentoonstellen in ons land. 

Dochter Laura, zus Magda en zoon Tomas de Coninck

Herman de Coninckprijs voor poëzie

Herman de Coninck heeft ook zijn naam gegeven aan de belangrijkste poëzieprijs van Vlaanderen.  De jury las 104 dichtbundels, vorig jaar verschenen in Vlaanderen en Nederland,  en nomineerde er zes, waarvan één debuut, namelijk van Babs Gons. Er zijn twee bundels van Vlaamse dichters bij, Charlotte Van den Broeck en Tijl Nuyts. 

Dit zijn de zes nominaties voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie:

  • "Aarduitwrijvingen" van Charlotte Van den Broeck noemt de jury een "boeiende, intelligente bundel" waarin de dichteres een "poëtisch en zintuiglijk universum creëert dat fascineert en ontroert".
  • "Vesper" van Anne Broeksma: "deze bundel  neemt je mee naar buiten, de natuur in," oordeelde de jury, "deze poëzie verruimt je blik en doet je dieper ademen”.
  • "Doe het toch maar" van Babs Gons “raakt aan urgente actuele kwesties” en “is een vriendelijke maar besliste aansporing om niet bij de pakken te blijven zitten”.
  • "Virgula" van Sasja Janssen zet "een rauwe wereld neer, waarin pijn, eenzaamheid en afscheid bezongen en bedwongen worden" met “prachtige, trefzekere beelden”.
  • "In mijn mand" van Lieke Marsman: de ongeneeslijk zieke Marsman, op dit moment Dichter des Vaderlands in Nederland, schrijft “vol angst en boosheid, maar ook met humor, ironie en melancholie over haar eigen naderende dood”.
  • "Vervoersbewijzen" van Tijl Nuyts is “een wervelend poëtisch parcours per trein, tram, deelauto of te voet door en rond Brussel”, een "hoogst originele gps voor een multicultureel en multireligieus stadslandschap."

Op 21 maart, Wereldpoëziedag, wordt de winnaar van de Herman de Coninckprijs voor poëzie bekendgemaakt. Die krijgt 7.500 euro. Daarnaast verschijnt “De 44”, een bundeling van de beste gedichten uit de lichting van dit jaar, te koop voor 2,5 euro in de boekhandel, samen met een gratis  gedichtenposter.

Meest gelezen