Oliver Heming: 16 jaar en zo de jongste lijsttrekker bij de komende Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen

Over enkele weken zijn het gemeenteraadsverkiezingen in Nederland en de 16-jarige Oliver Heming komt op als lijsttrekker van zijn zelf opgerichte partij Frontale. Als hij een zetel behaalt, zal hij toch tot zijn achttiende verjaardag moeten wachten voordat hij zijn zetel mag opeisen in de gemeenteraad.

Op 16 maart trekken de Nederlanders naar de stembus voor gemeenteraadsverkiezingen. Zo ook in Winterswijk, de gemeente waarin de jongste lijsttrekker van Nederland, Oliver Heming, opkomt. Hij is nog maar 16 jaar, maar dat weerhield hem er niet van om zijn eigen politieke partij, Frontale, op te richten. Zijn ultieme droom is om met zijn partij tot in Den Haag te geraken en minister-president te worden, maar eerst wil hij de inwoners van Winterswijk overtuigen.

Waar zijn conservatief-rechtse partij precies voor staat, kwam hij even kort uitleggen in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "We willen opkomen voor jongeren en boeren, want we vinden dat er voor hen te weinig wordt gedaan", zegt Oliver Heming. Waarom wil hij bij uitstek voor boeren opkomen? "Er is wel een boerenpartij, maar die doet hier niet mee in Winterswijk. Boeren moeten ook aan veel stikstofregels voldoen en zonnepanelen nemen hun landbouwgrond in. Daar zijn wij tegen, want uiteindelijk is het zo niet meer rendabel om boer te zijn", vertelt Heming.

Dat is echter niet het enige wat Heming wil verwezenlijken. In zijn ideale Nederland gaat de btw naar omlaag, zijn bepaalde tradities zoals vuurwerk niet langer verboden en worden de eerder afgeschafte referenda terug ingevoerd. Met dat laatste hoopt hij dat de Nederlanders opnieuw rechtstreeks hun stem kunnen laten horen. 

Beluister hieronder het interview met Oliver Heming waarin hij uitlegt waarom hij op zo'n jonge leeftijd al aan politiek doet:

Waarom wil Heming al op zo'n jonge leeftijd in de politiek gaan? "Ik vind politiek heel interessant en ik vind debatteren leuk. Dat spreekt me aan", reageert hij kort. Zijn ambitie is alvast niet aangewakkerd door een politieke held, want die heeft hij naar eigen zeggen niet.

Hoewel hij de jongste lijsttrekker is, is hij niet de jongste persoon op de kieslijst van Frontale, want zijn rechterhand en enige partijgenoot, Lev Weikamp, is slechts 15 jaar oud. Op de Nederlandse zender NPO Radio 1 vertelde Heming dat Weikamp van zijn moeder eigenlijk niet op de kieslijst mocht staan, maar de Raad van State in Den Haag heeft het toch toegelaten omdat Weikamp in de komende regeerperiode van vier jaar meerderjarig wordt. 

Er is nog veel onduidelijkheid over. Ik moet sowieso wachten tot mijn achttiende, maar ik denk dat mijn zetel tot eind 2023 gereserveerd wordt

Hoewel Heming verkiesbaar is, mag hij nog niet in de gemeenteraad komen zitten, zelfs al behaalt hij een zetel. Daarnaast staat in de kieswet niet zwart-op-wit of zijn zetel dan wel gereserveerd wordt tot hij meerderjarig is of dat hij vier jaar lang niet in de raad mag. "Er is nog veel onduidelijkheid over. Ik moet sowieso wachten tot mijn achttiende, maar ik denk dat mijn zetel tot eind 2023 gereserveerd wordt", zegt hij hoopvol. Hoe dan ook heeft Heming nog inspreekrecht: "Ik mag dan vijf minuutjes wat vertellen en vragen stellen. Zo heb ik indirect toch een invloed", zegt Heming.

Meest gelezen