Radio 2-Huwelijk Luba en Stefaan. Prins Laurent was er toevallig ook.

22.02.2022: een dag om te trouwen en om (toevallig) speciaal jarig te zijn

In de verschillende provincies zijn er vandaag opvallend meer mensen die het ja-woord zeggen op deze 22.02.2022. Een koppel uit West-Vlaanderen kreeg zelfs per toeval Prins Laurent op de foto. Het is een speciale datum, en een om je huwelijksdag nooit te vergeten. En er zijn ook mensen die toevallig vandaag 22 jaar worden. Radio 2 neusde rond in de verschillende provincies op zoek naar wat leeft op deze memorabele dag.

Veel mensen denken zelfs niet na over deze dag, voor hen is het een dag zoals een ander. Maar er zijn er die er halsreikend naar uitkijken omdat ze van de gelegenheid willen gebruikmaken om er een onvergetelijke dag van te maken. 

De trouwers

Er zijn de trouwers vandaag. Want 22.02.2022 is wel een gemakkelijke datum om je trouwdag nooit te vergeten. Jan Smets uit Tienen, Vlaams-Brabant: "Ik trouw vandaag met Stefanie", zegt hij enthousiast. Toen hij en zijn verloofde een datum kozen vonden ze deze 22 februari 2022 perfect: "Het is een leuke dag en je kan hem achterstevoren zetten. We hebben alles op alles gezet bij het stadsbestuur om die datum te kunnen bemachtigen."

We hebben alles op alles gezet om deze datum te kunnen bemachtigen
Jan Smets uit Tienen

Luba en Stefaan uit Brugge haddden hetzelfde idee als Jan en Stefanie. "Dit is echt een cadeau. Wij hebben hier ongelooflijk naar uitgekeken. Voor ons is dit een magische datum om samen met onze vrienden en familie te vieren." Het koppel trouwt trouwens in James Bond-stijl: "De vrouwen gaan allemaal een lange cocktailjurk dragen, de mannen een smoking met een vlinderdas."

Luba en Stefaan uit West-Vlaanderen.
Radio 2

Volgens de traditie heeft ze apart geslapen van haar toekomstige man. "De bruidegom zit thuis. Hij zei: we gaan op een deftig uur gaan slapen. Ik heb het wel gezellig gemaakt met een aantal vriendinnen", zegt ze. "Maar ik ben er klaar voor!" Het stadhuis van Brugge hangt wel nog vol politielint, zegt ze: "Door de storm. Maar dat komt wel goed."

Prins Laurent?

Luba en Stefaan hadden per ongeluk een bijzondere gast op hun huwelijk: Prins Laurent. De prins was er omdat hij een afspraak had met de burgemeester, zegt Luba: "We hebben zelfs eventjes gebabbeld omdat we allebei dierenvrienden zijn. Hij is een heel vriendelijke man en hij wenste ons ook het allerbeste toe."

Luba en Stefaan tijdens hun memorabele trouwdag.
Radio 2

"Mijn vrouw is ook jarig vandaag"

Nico uit Leopoldsburg, en zijn Anouchka zeggen ook "ja" tegen elkaar vandaag. En de dag heeft zelfs nog een extra dimensie: "Mijn vrouw is jarig en wij trouwen vanmiddag. Mijn Anouchka is de liefde van mijn leven", kan hij niet nalaten te zeggen. Hij wilde deze memorabele dag echt vandaag doen verzekert hij bij Radio 2 Limburg:

"Ik heb haar ook ten huwelijk gevraagd op haar verjaardag vorig jaar." Nico vindt het totaal geen bezwaar dat hij trouwt op een dinsdag, want: "Het is tenslotte two-sday", lacht hij. "En we trouwen vanmiddag om 14.00, maar we gaan het ja-woord proberen te zeggen om 14.22."

Nico en Anouchka uit Limburg.
Radio 2

Palindroom en een ambigram

Het getal 22.02.2022 is een echte palindroom: van voor naar achter en omgekeerd blijft het getal hetzelfde. Maar als je het in digitale cijfers zet dan is het getal ook een ambigram. Als je omgekeerd, van boven naar onder draait, blijft die dag dan ook hetzelfde.

In het verleden zijn er nog al palindromen in data geweest: vorig jaar was er 12.02.2021, en twee jaar geleden 02.02.2020. Daarvoor was het 900 jaar geleden dat er zich nog eens zo'n datum voordeed. De volgende is er op 03.02.2030 en valt op een zondag. Over 99 jaar is er: 12.12.2121.

De jarigen

En de jarigen vandaag? Luna Robyns uit Meise is vrolijk: "Ja, ik word dus 22 jaar vandaag. Ik ga waarschijnlijk wat vieren met vrienden." Om 22.22 uur gaat ze misschien nog wel: "de grond tikken eh", zegt ze gezwind aan Radio 2 Vlaams-Brabant:

Ook Fay Vercruysse uit Beernem viert feest, want zij wordt ook 22 jaar. Zij gaat met een vriendin naar Disneyland in Parijs. "Geen betere plek om mijn verjaardag te vieren", zegt ze. Haar mama Tineke De Bruyne wist in het bevallingsbed al hoe laat het was: "Toen ze op 22 februari 2000 geboren werd, vielen de tweetjes al op. Toen ik begon te tellen, wist ik dat ze 22 jaar zou worden op deze dag."

Fay Vercruysse
Radio 2

Jasper Branckaerts uit Herentals, Antwerpen vindt zijn 22-jarige verjaardag vandaag een beetje bizar: "Ik ga er veel mopjes moeten over horen, denk ik." Zijn mama kon de geboorte een beetje kiezen, zegt ze: "Het was een geplande keizersnede. Ik kon kiezen tussen ofwel 22 februari of 29 februari. Die schrikkeldag zagen we niet zitten." 22 jaar geleden werd ze toen ook opgebeld door de radio, zegt ze nog. Ze plant een groot verrassingsfeest voor haar zoon. "Maar of er gedanst wordt, zullen we nog wel zien", lacht Jasper.

Ik ga nog veel mopjes mogen horen vandaag
Jasper Branckaerts uit Herentals, Antwerpen
Jasper Branckaerts
Radio 2

En er is een nieuwe jarige in het AZ Sint-Blasius in Dendermonde: Naomi Bracke werd er geboren om 00:22 om precies te zijn. Papa Karl en mama Nina zijn nog een beetje moe: "De bevalling duurde heel lang", vertelt Karl. Ze wonen in Hamme en waren al van 10.30 uur in het ziekenhuis. Onze dochter heeft precies gewacht om geboren te worden."

Radio 2

"Het is natuurlijk puur toeval dat ze geboren werd om 00.22 uur", lacht Nina. "De vroedvrouw keek direct op de klok en het was zo." Het koppel vindt het toch wel een beetje speciaal: "Naomi is ons engeltje."

Drukke dag

Voor de schepenen in de verschillende gemeenten en steden belooft het dus het een drukke dag te worden. Schepen voor Burgerzaken in Gent, Isabelle Heyndrickx (CD&V): "Februari is normaal gezien niet de meest geliefde maand om te trouwen, maar ik heb straks 8 huwelijken om te voltrekken." Het is wel heel fijn om te doen, zegt ze: "Iedereen is altijd zo gelukkig, en dat maakt het heel leuk om te doen. 

Een greep uit de cijfers

In Antwerpen trouwen vandaag 34 koppels, dat is 3 keer zo veel als wat normaal gebeurt op een dinsdag. In Mechelen gaat het om 15 koppels. In Brugge huwen 10 koppels vandaag en in Gent zijn er 8 koppeltjes die hun ja-woord geven, maar daar zijn nog 2 plaatsjes vrij. 

In Antwerpen werd flink getrouwd op 22-02-2022

Videospeler inladen...
Een huwelijk in de stad Gent op 22.02.2022.
Radio 2

De Limburgers lijken de dag het minst interessant te vinden: in de hoofdstad Hasselt trouwt amper 1 koppel en in Genk 2. Maar in Heusden-Zolder zijn er wel 3 koppeltjes. In Brussel is er niemand, maar dat is simpelweg omdat koppels daar enkel op vrijdag of zaterdag kunnen trouwen. Voor deze dag wordt daar geen uitzondering op gemaakt. Ook in Sint-Niklaas kan er vandaag niet getrouwd worden.

Meest gelezen