Voorbeeld van een gele doos
Politie Gent

Beersel introduceert gele doos: "Brooddoos met medische gegevens"

De gemeente Beersel gaat de gele doos introduceren. Dat is een soort van brooddoos met daarin medische gegevens. Die kunnen senioren en hulpbehoevende mensen in hun koelkast bewaren, zodat hulpverleners snel te weten komen welke medicatie iemand bijvoorbeeld nodig heeft.

In een noodsituatie moet het snel gaan. Voor hulpverleners is het dan handig als ze weten dat er in de koelkast een gele doos ligt met cruciale medische informatie. Dankzij een sticker op de binnenkant van de voordeur weten de hulpverleners dat er zo’n gele doos aanwezig is. De gele doos wordt al in een aantal gemeenten gebruikt, maar nu neemt ook de gemeente Beersel deel aan het project. 

“De gele doos is bestemd voor 65-plussers en voor mensen met een beperking”, zegt schepen van Senioren Eddy Deknopper (Lijst Burgemeester). “Wanneer er een noodoproep is, kunnen hulpverleners in de koelkast zo’n gele doos vinden met daarin alle nuttige informatie over de medische toestand van de bewoner. Daar kunnen bijvoorbeeld ook telefoonnummers inzitten van mensen die verwittigd moeten worden. Als die persoon dan eventueel naar het ziekenhuis moet, gaat die doos mee en hebben ze ook daar alle nodige informatie.”

Hulpverleners mogen geen onnodige tijd verliezen
Eddy Deknopper, schepen van Senioren

Het project van de gele doos gebeurt in overleg met hulpdiensten, apothekers en huisartsen. Ook buurgemeenten Sint-Pieters-Leeuw en Halle overwegen om de gele doos in te voeren. “Er zal binnenkort een communicatie uitgestuurd worden naar de 65-plussers en mensen met een beperking. Er zal hen gevraagd worden of ze willen meedoen en dan volgt de uitrol van het project. Het is vooral de bedoeling dat de hulpdiensten geen onnodige tijd verliezen”, zegt schepen Deknopper.

Sticker van de gele doos

Meest gelezen