Gezocht: plattelandsprojecten om eenzaamheid tegen te gaan

De provincie Vlaams-Brabant is, samen met Vlaanderen en Europa, op zoek naar plattelandsprojecten die eenzaamheid tegengaan. Projecten die bijvoorbeeld een verloren ruimte een nieuw leven geven door er moestuintjes aan te leggen, of banken die uitnodigen voor een buurtgesprek, kunnen financiële steun krijgen.

De provincie steunt al langer plattelandsprojecten, maar nu gaat ze specifiek op zoek naar projecten die eenzaamheid kunnen tegengaan. “In deze tijden is het meer dan ooit belangrijk dat er dergelijke plekjes zijn”, zegt gedeputeerde voor Platteland Gunther Coppens. “Het zorgt mee voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Een waarheid die al stamt uit de tijd van de Romeinen. Met die plekken zorgen we ervoor dat huidige en toekomstige generaties ruimtes hebben om te onthaasten en elkaar te ontmoeten.”

Een voorbeeld van zo’n plek is de FeliXeco-site in Drogenbos. Op de site zijn volks- en samentuintjes voorzien en worden erfgoedactiviteiten georganiseerd. De provincie gaf daarvoor een subsidie van 9.750 euro. Maar ook de ontwikkeling van groene domeinen bij zorginstellingen kan op provinciale steun rekenen. Hier werd meer dan 120.000 euro voor uitgetrokken. 

Wie dus een idee heeft voor een project kan een voorstel indienen voor 20 juni. Zowel verenigingen, gemeenten als instellingen kunnen een subsidieaanvraag indienen. Projecten die zich richten op korte keten, eenzaamheid op het platteland en biodiversiteit kunnen rekenen op extra aandacht. 

Meest gelezen