Praggnanandhaa versloeg Carlsen tijdens een online schaaktoernooi.
AFP or licensors

Tiener uit India verslaat wereldkampioen schaken tijdens online kampioenschap 

Rameshbabu Praggnanandhaa is nog maar 16 jaar oud, maar versloeg in een online schaakkampioenschap Magnus Carlsen, de nummer 1 van de wereld. In 2016 was Praggnanandhaa op 10-jarige leeftijd de jongste internationale meester in de geschiedenis.

Het kostte Rameshbabu Praggnanandhaa 39 zetten om de wereldkampioen schaken Magnus Carlsen te verslaan. Hij deed dat in de achtste ronde van een online snelschaakkampioenschap. Rameshbabu schreef al eens geschiedenis in 2016 toen hij op 10-jarige leeftijd de jongste internationale meester in het schaken ooit werd. 

Slechte start

Het ging de jongeman de eerste rondes van het kampioenschap nochtans niet voor de wind. Hij verloor de eerste drie spellen van zijn andere tegenstanders, terwijl Carlsen drie keer won. Toch bleef Praggnanandhaa kalm en gereserveerd. Carlsen daarentegen maakte enkele fouten, wat mogelijkheden bood aan de 16-jarige om hem te verslaan.

Magnus Carlsen - huidig wereldkampioen schaken

Coronabesmetting

Praggnanandhaa reageerde opgelucht na de wedstrijd. Bij Carlsen was dat een ander verhaal. Hij benadrukt dat zijn verlies het gevolg is van een coronabesmetting die hij opliep enkele dagen voor de competitie. "Vandaag gaat het al wat beter, maar de afgelopen dagen had ik weinig energie. Elke keer dat ik probeerde na te denken, maakte ik een domme fout."

Meest gelezen