KLAAR: Week tegen pesten

De Vlaamse actie “Week tegen Pesten” is een samenwerking tussen het ‘Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten’ en Ketnet, Radio2, MNM en WAT WAT. Kinderen, leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen en sportverenigingen zetten dan allemaal hun beste beentje voor om pesten een halt toe te roepen.

Dat zo’n actie nuttig is, blijkt uit de cijfers want er wordt nog steeds veel gepest. In een onderzoek van de Artevelde Hogeschool en De Ambrassade bij 600 jongeren, gaf bijna drie kwart aan zelf ooit slachtoffer te zijn geweest van pesten, en bijna zes op de tien merken ook dat er online pestgedrag voorkomt.

Waarom is de actie STIP IT belangrijk?

Zoals elk jaar lanceert Ketnet de actie STIP IT. Door 4 stippen op je hand te zetten, toon je dat je pesten niet oké vindt. Ketnet voert dit jaar met Gloria niet alleen actie. Ook radiozenders MNM en Radio 2 doen mee, want ook jongeren en volwassenen worden gepest. Dat gebeurt vooral online. 1 op de 14 jongeren zijn slachtoffer van online pestgedrag. "Like Me"-actrice en zangeres Camille Dhont is dit jaar het uithangbord van de Week tegen Pesten. Voor de actie schreef ze het nummer "Diamant". Kijk hier om te weten te komen waarom zij en Gloria de actie STIP IT zo belangrijk vinden. 

Videospeler inladen...

Hoe kom je tussen in een pestsituatie?

1 op de 6 kinderen en jongeren wordt gepest en ook cyberpesten komt steeds vaker voor. Maar liefst 1 op de 14 jongeren krijgt ooit te maken met online pesterijen. Dit jaar wil de organisatie van de Week tegen Pesten benadrukken hoe belangrijk het is dat je reageert als je ziet dat iemand gepest wordt. Want “pesten stop je niet alleen.” Maar hoe doe je dat? Hoe kom je tussen in een pestsituatie? En durf je altijd zomaar ingrijpen? NWS.NWS.NWS trok met een microfoon naar het Heilig-Hart College in Tervuren. 

Videospeler inladen...

Getuigenis van Karolien die gepest werd

In de rubriek "#nofilter" van "Iedereen beroemd" getuigt Karolien Segers in de Week Tegen Pesten over de pesterijen die ze als kind en puber te verduren kreeg voor het Goldenhar-syndroom, een fysieke afwijking waaraan ze lijdt. "Vandaag durf ik meer te praten over dit stukje van mijn identiteit", zegt ze. "Elke dag krijg ik meer zelfvertrouwen en daar ben ik supertrots op."

Videospeler inladen...

Sven Pichal verontschuldigt zich voor pestgedrag

Als we in ons geheugen graven, kunnen we allemaal een naam noemen van iemand die vroeger op school werd gepest. Radio 2-presentator Sven Pichal is dit jaar het boegbeeld van de STIP IT-actie tegen pesten. Ook hij kan een naam opnoemen van iemand die 30 jaar geleden gepest werd in zijn klas. Hij zocht de man met klamme handen op om zich te verontschuldigen.

Videospeler inladen...

Waarom pest iemand?

Elk schooljaar worden meer dan 34.500 Vlaamse leerlingen minstens 1 keer per week offline gepest. Bijna 1 op de 5 jongeren heeft al zeker twee keer iemand gepest. Waarom pest iemand? En wat is het verschil tussen pesten en plagen? Leen De Ridder praat erover met psychologe Telidja Klaï.

Videospeler inladen...

Waarom online pesten hard aankomt

Gemene reacties op een foto, uitgesloten worden uit een chatgroep,… Pesten gebeurt tegenwoordig heel vaak online. En dat kan hard aankomen. Doordat dader en slachtoffer niet rechtstreeks met elkaar in contact komen, zijn de pesters vaak minder geremd dan in het echte leven. Prof. Sara Pabian van de Universiteit Antwerpen deed onderzoek naar de gevolgen die online pesten op lange termijn kan hebben.

Videospeler inladen...

Zit pesten in onze genen?

Begin februari start de jaarlijkse “Week tegen Pesten”. Een campagne om de problematiek van pesten onder de aandacht te brengen. Want pesten is een groot probleem: ongeveer 1 op 6 Vlamingen wordt ooit in zijn leven gepest, voor 1 op 30 is het op dit moment dagelijkse realiteit. Wie gepest wordt, draagt daar soms jaren later nog de gevolgen van.
Maar waarom beginnen mensen eigenlijk te pesten? Heeft het altijd bestaan? Is het een natuurlijk fenomeen? Zou het zelfs iets kunnen zijn waarmee we geboren worden? Evolutionaire vragen voor Telidja Klaï, kinder- en jongerenpsychologe bij VRT.

Videospeler inladen...

Heb je nog vragen of suggesties? Mail naar klaar@vrtnws.be.

Meest gelezen