Amerikaanse zanger Mark Lanegan (57), "hedendaagse bluesgod" met bijzondere band met België, is overleden

De Amerikaanse singer-songwriter en muzikant Mark Lanegan is overleden. Lanegan is bekend van zijn unieke doorrookte stem. Hij werkte samen met onder anderen  Queens of the Stone Age en Greg Dulli. Lanegan had ook een bijzondere band met België en was vorige week nog in Borgerhout om te repeteren voor zijn nieuwe tournee. Hij werd 57. "Het is bijzonder jammer dat we zijn stem nooit meer live zullen horen", reageert Ayco Duyster. 

De carrière van Lanegan begon als frontman bij de grungeband The Screaming Trees in 1985. Na de tour voor hun album "Dust" (uit 1996) ging de groep uit elkaar. De ex-groepsleden gingen resoluut voor andere muzikale projecten, Lanegan werd daarmee het meest succesvol.

Het was zijn unieke doorrookte stem die Lanegan niet alleen solo liet scoren, maar hem ook aantrekkelijk maakte voor samenwerkingen. Zo is hij te horen op verschillende platen van Queens of the Stone Age en werkte hij  samen met Nirvana's Kurt Cobain en leden van Pearl Jam en Guns N' Roses. 

Luister hier naar zijn nummer "One Way Street":

Met Greg Dulli (The Afghan Whigs) vormde hij in 2007 The Gutter Twins. Hun eerste album, dat in 2008 uitkwam, verwijst naar de lange drugsverslaving waarmee beide zangers worstelden. Voor Lanegan was dat aan heroïne.

Hij werkte ook samen met Isobel Campbell (van Belle & Sebastian), als duo werden ze vaak omschreven als "the beauty and the beast". 

Lanegan speelde regelmatig in ons land en had er een bijzondere band mee. Hij stond onder meer in de AB, het Koninklijk Circus en op de grote festivals. Al meer dan 15 jaar werd hij begeleid door Aldo Struyf (bekend van o.m. Millionaire) en andere Belgische muzikanten. Hij woonde ook een tijd bij Struyf en kickte er af van de heroïne. Vorige week was Lanegan zelfs nog in Borgerhout om te repeteren voor een nieuwe tournee.

Lanegan zong ook mee op "Singing man" van Magnus, het danceproject van Tom Barman (dEUS) en CJ Bolland.  In 2014 brachten ze dat nummer live tijdens een Club 69-sessie van Studio Brussel. 

"Hij had zeker nog een paar meesterwerken in zijn mouw"

"Dit is toch wel een enorme schok", zegt Ayco Duyster van Radio 1 . "Hij heeft zelf altijd gezegd dat hij dacht dat hij nooit echt oud zou worden. Hij is besmet geraakt met corona, op intensieve beland en hij heeft in coma gelegen. Dat heeft hem een  enorme knauw gegeven. Hij heeft daar ook een boekje over geschreven met daarin de koortsdromen die hij gehad heeft door de verdoving." 

Ayco Duyster: "Zijn stem klonk door de jaren heen nog dieper, zwaarder en doorrookt"

Ook Kurt Overbergh, artistiek directeur van de AB in Brussel, heeft mooie herinneringen aan Mark Lanegan. "Hij was een minzaam persoon en ik was altijd wel een beetje overdonderd door zijn fysieke gestalte. Hij had een goeie vorm van humor en inderdaad een bijzondere band met België. Zijn begeleidingsband bestond bijna uitsluitend uit Belgen. Aldo Struyf is ook de mastermind achter zijn meesterwerk, het album "Bubblegum", met daarop samenwerkingen met onder anderen PJ Harvey en Josh Homme van Queens of the Stone Age." 

Volgens Overbergh zaten er zeker nog een paar meesterwerken in zijn mouw. "Hij heeft een unieke stem, denk aan Howlin' Wolf en Tom Waits, die door merg en been kraste." 

Kurt Overbergh: "Een hedendaagse bluesgod"

In december 2019 was Mark Lanegan nog te gast in "Wonderland" van Radio 1.  Hij speelde toen enkele songs uit zijn album "Somebody's knocking", een album dat een heel andere sound liet horen. Die "Wonderland"-sessie kan je hier herbeluisteren. 

Zijn overlijden werd bekendgemaakt op zijn officiële Twitter-pagina. Hij overleed thuis in Killarney, Ierland, en laat zijn vrouw Shelley achter. Over de doodsoorzaak is niets bekendgemaakt.

Meest gelezen