De gijzelnemer wordt op een brancard weggevoerd

Gijzeling in Apple Store in Amsterdam beëindigd, dader overmeesterd en gijzelaars in veiligheid gebracht

De gijzeling in de Apple Store in Amsterdam is afgelopen. De politie kon de dader overmeesteren en de gijzelaars in veiligheid brengen. Een gewapende man was in de vooravond de winkel binnengedrongen en hield een tijdlang verschillende mensen gegijzeld met een vuurwapen. Eerder werden ook al een aantal mensen bevrijd uit de winkel.  

Omstreeks 17.40 uur kreeg de Amsterdamse politie een oproep over een overval op de Apple Store op het Leidseplein. Het plein werd daarop ontruimd. Zwaargewapende eenheden van de politie kwamen ter plaatse en politiemensen hielden met getrokken wapens de winkel in het vizier.

Op sociale media was te zien dat een gewapende overvaller een ongewapende man onder schot hield (zie video hieronder). De man hield het slachtoffer vast bij de nek. Volgens bronnen aan de Telegraaf zouden er bovendien schoten gehoord zijn. 

Videospeler inladen...

Een politiehelikopter werd ingezet. Vele naburige winkels sloten hun deuren. Om 18.30 uur heeft de politie ook de gebouwen rondom de Apple Store ontruimd, volgens de lokale nieuwszender AT5. Aan de mensen die in de buurt van het plein wonen of werken werd gevraagd om binnen te blijven. 

Even later kon de politie meerdere mensen bevrijden uit de winkel, maar de gijzelnemer hield nog steeds een onbekend aantal mensen vast. Toen één van hen wist te ontsnappen, kon het arrestatieteam de dader inrekenen. Daarbij werd de gijzelnemer hard aangereden met een politieauto.

Opgelet, heftige beelden:

 Hij kwam gewond op straat terecht en werd door scherpschutters onder schot gehouden. Een onderzoek met een robot wees uit dat hij geen explosieven bij zich droeg. Hij wordt nu medisch onderzocht.

De gijzelaar die kon ontsnappen werd in veiligheid gebracht, over zijn toestand is nog geen duidelijkheid. Ook de andere mensen konden uit het pand bevrijd worden.

Joris van Gennip

Meest gelezen