Foto: Radio 2

Paul van Ostaijenjaar in Antwerpen eindigt met slotshow en laatste kunstwerk in metrostation Opera

In metrostation Opera in Antwerpen is het vijfde en laatste kunstwerk rond het feestjaar van dichter Paul van Ostaijen onthuld. Het werk is een verwijzing naar De Aftocht, het laatste gedicht uit de bundel Bezette Stad. Vanavond vindt er ook nog een slotshow plaats in Antwerpen om het feestjaar af te ronden.

Vorig jaar was het 125 jaar geleden dat Paul van Ostaijen geboren werd en bestond zijn dichtbundel Bezette Stad 100 jaar. Dat dubbel jubileum was reden te meer om een feestjaar te organiseren voor de dichter. Om dat te vieren, namen 5 kunstenaars op een eigentijdse manier de dichtbundel onder handen. Het vijfde en laatste werk werd deze namiddag onthuld in het Antwerpse metrostation Opera. 

Ik wou een zekere verwondering in beeld brengen, alsof je voor het eerst met nieuwe ogen naar de stad kijkt

Kunstenaar Dieter De Schutter

Kunstenaar Dieter De Schutter ging aan de slag met De Aftocht, het laatste gedicht uit de bundel Bezette Stad. In De Aftocht beschrijft van Ostaijen vanuit Berlijn hoe de Duitse troepen zich terugtrokken uit Antwerpen aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. "Op het einde van de coronacrisis wou ik er een beeld van maken dat heel vrolijk is, dat een positieve nieuwe start is voor iedereen die er langsloopt", legt De Schutter uit. "Ik wou een zekere verwondering in beeld brengen. Alsof je voor het eerst met nieuwe ogen naar de stad kijkt."

Het werk van De Schutter vertelt dat verhaal en bovenaan staan er ook nog enkele verzen uit het oorspronkelijke gedicht. 

Besmette Stad

Die 5 kunstwerken maken deel uit van het grotere project Besmette Stad van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Voor dat project gaven meer dan 150 kunstenaars een artistiek antwoord op de coronacrisis. Ze lieten zich daarbij inspireren door de dichtbundel Bezette Stad.

Om het feestjaar rond dichter Paul van Ostaijen af te sluiten, vindt vanavond de slotshow Aftocht plaats in Zaal AthenA in Antwerpen. Niet toevallig vandaag, want het is de geboortedag van Paul van Ostaijen. Verschillende artiesten die het voorbije jaar een performance, kunstwerk of gedicht creëerden voor het project Besmette Stad zullen aanwezig zijn. 

Meest gelezen