FOTO: Betoging tegen seksueel geweld in Brussel
juliette bruynseels

Stad Brussel pakt seksuele intimidatie in nachtleven aan met actieplan: "Iedereen moet zich veilig voelen"

De stad Brussel heeft een nieuw actieplan opgesteld tegen seksuele intimidatie “Niets zonder mijn toestemming”. De stad doet dat naar aanleiding van de vele getuigenissen over seksueel geweld in het uitgaansleven in de hoofdstad. Heel wat verenigingen en ook de uitgaanssector sluiten zich aan bij het actieplan.

Nu het nachtleven weer open is, komt de stad Brussel met een actieplan tegen seksuele intimidatie. Daarvoor baseert ze zich op drie zaken: preventie, actie en opvolging. Het preventieluik werkt voornamelijk rond een sensibiliseringscampagne, in samenwerking met de horecasector en het nachtleven. Daarnaast zijn er ook structurele maatregelen, zoals opvang van de slachtoffers, mobiliteit, maar ook opleidingen voor de politie en voor het personeel van cafés en discotheken. 

“We willen dat onze horecazaken en uitgaansgelegenheden gastvrij en veilig zijn voor iedereen, ongeacht gender of identiteit. Om deze doelstelling te realiseren gaan we de horeca en het nachtleven ondersteunen, door onder meer uitbaters bewust te maken en hun personeel op te leiden”, zegt Fabian Maingain, schepen van Economische Zaken.

Iedereen die in Brussel uitgaat moet zich veilig voelen, zowel binnen als buiten
Philippe Close, burgemeester Brussel

Daarnaast worden in de straten stadsverlichting en camera's op alle uren van de nacht versterkt. Binnen komen er voorzieningen zoals de inrichting van “Safer Zones", plekken waar slachtoffers op adem kunnen komen. “Het doel is dat iedere persoon die naar een uitgaansplek gaat, zich zowel buiten als binnen veilig voelt”, zegt burgemeester Philippe Close (PS). “Een gevoel van veiligheid dat zal worden versterkt door de vorming van bijna 290 politieagenten per jaar. Het is van het grootste belang voor de slachtoffers dat de stad deze globale aanpak hanteert om een einde te maken aan dit onaanvaardbare geweld." 

Opvolging

Tenslotte komen er ook 30% meer plaatsen in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld en komt er een coördinator specifiek voor intimidatie en voor nachtelijke intimidatie. De stad Brussel wijst er nog op dat ze daders van seksuele intimidatie sterk veroordeelt, net als elke daad van medeplichtigheid. Er zullen dan ook gerechtelijke procedures volgen en het parket kan ingeschakeld worden. Er kunnen dan ook sancties volgen zoals weigering van vergunningen, boetes, enz. 

Meest gelezen