Antwerps schepen voor Jeugd Jinnih Beels wil druggebruik legaliseren: "Huidig beleid werkt niet"

Antwerps schepen voor Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) wil het gebruik van drugs legaliseren. Ook moet de overheid de handel en productie van drugs reguleren en controleren. Het gaat dan om zowel cannabis, als harddrugs, zoals cocaïne. Dat zegt ze in het magazine Knack en bevestigt ze ook bij Radio 2 Antwerpen. Beels stelt dat het huidige drugsbeleid niet werkt. Het wordt tijd om een nieuwe aanpak uit te werken.

Antwerps schepen voor Jeugd Jinnih Beels doet deze opvallende uitspraken nadat haar collega Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) onlangs nog naar Colombia afreisde, waar een groot deel van de cocaïne die in Antwerpen terecht komt, geproduceerd wordt.

"Het is geen geheim dat De Wever en ik verschillen in onze aanpak rond de drugsproblematiek", zegt ze bij Radio 2 Antwerpen. "Je kan niet ontkennen dat onze aanpak niet werkt. Hebben we de drugsmaffia ontwricht? Is het aantal drugsgebruikers gedaald? Is de drugscriminaliteit gedaald? Neen. Daaruit kan je maar één ding concluderen. Dat we niet efficiënt bezig zijn. En dat we met de mensen op het terrein, die weten waar ze het over hebben, een nieuw drugsbeleid moeten uitwerken en voeren."

Je kan niet ontkennen dat onze huidige aanpak niet werkt

Antwerps schepen voor jeugd Jinnih Beels (Vooruit)

Beels pleit ervoor het gebruik en de handel in cannabis en cocaïne niet langer strafbaar te maken. Druggebruikers zouden niet gestraft mogen worden, zelfs niet met een geldboete. "Want diegenen die zo'n boete kunnen betalen, kunnen rustig verder blijven gebruiken. Anderen komen daardoor misschien in de armoede terecht."

Verbod voor minderjarigen

Wel pleit Beels voor een verbod voor minderjarigen, net zoals bij alcohol nu het geval is. Als schepen van Jeugd van de grootste stad van Vlaanderen, wil ze het drugsprobleem op zijn minst bespreekbaar maken op een eerlijke en transparante manier en jongeren op een verantwoorde manier laten omgaan met roesmiddelen. "Maar als wij volwassenen in een kramp schieten telkens als drugs nog maar ter sprake komen, komen we geen stap verder. Want eerlijk, we willen allemaal wel een drugsvrije samenleving maar dat is niet de realiteit", zegt ze. Mensen zullen altijd roesmiddelen blijven gebruiken. Het is beter om er op een verantwoorde manier mee om te gaan."

Overheid controleert productie en handel

Beels wil zelfs zover gaan om de handel en productie van drugs door de overheid te laten controleren en reguleren. Op die manier neem je volgens haar de drugsmaffia de wind uit de zeilen en weet je wat er precies in de drugs zit. (Verder lezen onder foto)

"Het is een internationale problematiek. We kunnen daar als lokaal bestuur weinig aan doen. We moeten over alle landen heen de handen in elkaar slaan. In Antwerpen doen we al veel rond preventie en schadebeperking maar dat is geen consistent beleid. Misschien moeten we nadenken over een nationale coördinator drugs, die alles samenbrengt en kan sturen", besluit schepen Beels.

Meest gelezen