Van jetons tot buitenlandse munten: ontdek in Olen wat kerkgangers in de collecteschaal gooien

In de Sint-Maartenskerk in Olen kan je vreemde en rare munten bekijken. De parochie heeft 20 jaar lang rariteiten uit de collecteschaal apart gehouden. "We hebben gulle gevers, maar soms gooien mensen er eender wat in zolang de schaal rinkelt", zegt diaken Cis Marinus op Radio 2 Antwerpen. 

In de Sint-Maartenskerk in Olen kan je een unieke collectie vreemde en rare munten bewonderen. "De afgelopen 20 jaar hebben we alle rariteiten uit de collecteschaal apart gehouden. We hebben gulle gevers tijdens de mis, maar soms gooien ze er eender wat in, zolang de schaal maar rinkelt", zegt diaken Cis Marinus in Start Je Dag. 

Jetons van de carwash

De hele wereld is op kleine schaal in de Olense parochiekerk terechtgekomen. "We hebben munten gevonden uit 38 landen zoals Sri Lanka, Israël en het vroegere Joegoslavië. Maar in de schaal zaten ook een dertigtal jetons van een carwash, een parking of een koffieautomaat", lacht Marinus. "Die stellen we nu tentoon. Van vier munten weet ik trouwens nog altijd niet waar ze vandaan komen. Ik kan kop noch staart krijgen aan de taal en tekens die erop staan". 

Liefhebbers kunnen alle vreemde munten ter plaatse bewonderen in een kleine expo in de Sint-Martinuskerk in Olen.

Koster Edwin Klerx bij de mini-expo met munten

Meest gelezen