De familie van Ahmaud Arbery reageert opgelucht na de uitspraak.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"Gerechtigheid voor Ahmaud": daders van de moord op Ahmaud Arbery veroordeeld voor haatmisdrijf

In de Verenigde Staten zijn de drie daders van de moord op Ahmaud Arbery veroordeeld voor het plegen van federale haatmisdrijven. Op 23 februari 2020, exact twee jaar geleden, werd de 25-jarige Ahmaud neergeschoten in Georgia. Hij werd achtervolgd door drie mannen terwijl hij aan het joggen was. Het volledige tafereel werd gefilmd door één van de daders. De rechtbank oordeelt nu dat de daders handelden uit racistische motieven. 

Exact twee jaar geleden werd Ahmaud Arbery vermoord terwijl hij aan het joggen was. De drie blanke mannen achtervolgden Ahmaud in hun wagen. Een van de daders stapte na enkele minuten uit zijn wagen en schoot Ahmaud drie keer neer met een jachtgeweer. 

Het motief van de moord was vermeende diefstal. De mannen zagen dat Ahmaud enkele keren een huis onder constructie binnenging, maar er waren geen bewijzen dat hij een misdaad beging. 

Vader en zoon

Drie daders waren betrokken bij de moord: Travis McMichael, zijn vader Gregory McMichael en hun buurman William Bryan. Die laatste zat in een ander voertuig en nam het hele gebeuren op met zijn telefoon. In de video is te zien en te horen hoe Travis McMichael de confrontatie met Ahmaud opzoekt en drie schoten gelost worden. 

De gebeurtenis werd destijds opgenomen met een telefoon. De familie reageert opgelucht met het verdikt van het gerechtshof:

Videospeler inladen...

Familie reageert opgelucht

De drie daders werden door de rechtbank nu schuldig bevonden aan haatmisdrijven. De uitspraak komt overeen met wat de familie en verschillende burgerrechtenorganisaties al een hele tijd zeggen: dat Ahmaud achtervolgd en gedood werd omdat hij zwart was. De drie daders worden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 

De familie van het slachtoffer reageert erg opgelucht. "Als een moeder zal ik nooit genezen", zegt Wanda Cooper-Jones tijdens een emotionele toespraak. "Hij (Ahmaud Arbery red.) blijft rusten in vrede, maar zal vanaf nu ook rusten vol kracht." Na de toespraak roepen de omstaanders luid "gerechtigheid voor Ahmaud". 

De drie mannen werden tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Emotionele procureur-generaal

Merrick Garland, procureur-generaal van de Verenigde Staten, reageert erg emotioneel. "De beslissing die vandaag genomen werd, maakt duidelijk dat het gerechtshof al zijn beschikbare middelen zal blijven inzetten in de strijd tegen haatmisdaden om de daders te vervolgen."

"Ik kan me de pijn niet voorstellen die een moeder moet voelen wanneer haar zoon opgejaagd en neergeschoten wordt terwijl hij gaat joggen", gaat hij emotioneel verder. "Mijn gedachten zijn bij haar en de familie."

Meest gelezen