Luigi Boni, een 96-jarige Italiaan, toont zijn energiefactuur
AP

Firenze zamelt geld in voor gepensioneerden die energiefactuur niet kunnen betalen 

In de Italiaanse stad Firenze wordt een inzamelactie op poten gezet om de energiefactuur van gepensioneerden te helpen betalen. Het initiatief daarvoor kwam van het stadsbestuur, in samenwerking met een lokale non-profitorganisatie. Door de stijgende elektriciteits- en gasprijzen kunnen veel ouderen hun facturen niet langer betalen. 

Net als in de rest van Europa gaan in Italië de elektriciteits- en gasprijzen door het dak. Er wordt verwacht dat de elektriciteitsfactuur er gemiddeld met 55 procent zal toenemen en de gasfactuur gemiddeld zo'n 42 procent zal stijgen. Veel mensen zitten met de handen in het haar. Vooral gepensioneerden, die in Italië vaak moeten leven met minder dan 9000 euro per jaar, kunnen hun facturen moeilijk betalen. 

"Adopteer een factuur"

De autoriteiten van Firenze besloten het heft in eigen handen te nemen. In samenwerking met een lokale non-profitorganisatie, Montedomini Foundation, besloten ze een geldinzamelactie op poten te zetten. De campagne "Adotta una bolletta" (adopteer een rekening) stimuleert mensen om geld te doneren. Zo wil het stadsbestuur gepensioneerden helpen om de energiefactuur te betalen. 

Luigi Boni is 96 en woont in Firenze. Hij bevestigt dat het erg moeilijk is om  alle rekeningen te kunnen betalen. Aan het einde van de maand is al het geld van zijn pensioenuitkering opgebruikt. Dan heeft hij enkel de energiefactuur en huur betaald. 

Al 33.000 euro

De campagne loopt nog maar enkele dagen, maar nu al maakten inwoners van Firenze en daarbuiten heel wat donaties. In totaal werd zo'n 33.000 euro ingezameld. "Ons doel is dat we elke oudere die ons om hulp vraagt, hulp kunnen bieden", vertelt Sara Funaro, welzijnsadviseur bij de stad. 

De voorzitter van Montedomini Foundation Luigi Paccosi (links) en Luigi Boni (rechts)
AP

Russisch gas

Italië zet hard in op hernieuwbare energie. Afgelopen vrijdag keurde de regering een nieuw decreet goed dat de overgang naar hernieuwbare energie moet bevorderen. Dat decreet komt er niet zomaar. Italië is voor 90 procent afhankelijk van Russisch gas. De huidige crisis aan de grens van Oekraïne doet de onzekerheid over die gastoevoer toenemen. 

Italië is echter niet het enige land dat lijdt onder de spanningen. Ook andere landen namen daardoor al soortgelijke initiatieven. Een inzamelactie in Istanbul bijvoorbeeld bracht al zo'n 3,6 miljoen euro op. Daarmee werden 320.000 energiefacturen betaald.  

Meest gelezen