Nekt systeem van "parrainage" Marine Le Pen? Franse presidentskandidaten graaien naar handtekeningen
Marine Le Pen legt haar presidentscampagne even stil. De Franse presidentskandidate weet niet of ze aan de eerste ronde van de presidentsverkiezingen mag meedoen, want daarvoor heb je 500 handtekeningen nodig van lokale, regionale of nationale mandatarissen. En de deadline nadert, die is op 4 maart.
De Franse presidentsverkiezingen liggen voor de deur. Voor we weten wie Emmanuel Macron opvolgt, moeten de kandidaten twee rondes doorstaan. De eerste ronde is op 10 april. Op 24 april blijven nog twee kandidaten over. Â
"Parrainage"
Vooraleer een kandidaat überhaupt aan de eerste ronde mag meedoen, moet die 500 handtekeningen verzamelen. Die handtekeningen komen van lokale, regionale of nationale mandatarissen. Dat zijn mensen die een politieke functie hebben in bijvoorbeeld een gemeenteraad of in het parlement. In Frankrijk gaat het om ongeveer 42.500 mensen, met andere woorden potentiële handtekeningen.
Simpel, zou je kunnen denken. Maar dat is het niet, want die 500 handtekeningen moeten uit minstens 30 verschillende departementen komen. Bovendien tellen niet meer dan 50 handtekeningen mee uit hetzelfde departement. Dat systeem van handtekeningen heet "parrainage". En de deadline ligt op 4 maart.Â
Peilingen
Op dit moment zijn er 7 kandidaten die de 500 handtekeningen hebben. Dat zijn: Valérie Pécresse van Les Républicains, Anne Hidalgo van Parti Socialiste, Fabien Roussel van Parti Communiste Français, Yannick Jadot van Europe-Ecologie Les Verts, Jean Lasal van Resistons, Nathalie Arthaud van Lutte Ouvrière en Emmanuel Macron van La République En Marche.
Daarmee ontbreken er 3 grote namen die hoog scoren in de peilingen. Dat zijn Jean-Luc Mélenchon van La France Insoumise. Hij heeft 442 handtekeningen. Marine Le Pen van Rassemblement National en Eric Zemmour van Reconquête, hebben respectievelijk 393 en 350 handtekeningen. Maar ze stellen nu dit "parrainage"-systeem in vraag.
Bekijk hier de reactie van Marine Le Pen op Twitter:

Volgens VRT-journalist Steven Decraene is dit uitzonderlijk, maar gaat iedereen er wel van uit dat ze de nodige handtekeningen zullen halen.
