GZA Ziekenhuizen zetten robot in voor repetitieve adminstratieve taken: "Zo is er meer tijd voor de patiënten"

GZA Ziekenhuizen zetten een "robot" in voor tijdrovende en repetitieve administratieve taken. Zo hebben medewerkers meer tijd voor de patiënten en taken die te maken hebben met kwaliteitsverbetering. Het is ook almaar moeilijker om personeel te vinden, de robot vult die leemte in. Ook verkleint de robot de kans op fouten.

De GZA Ziekenhuizen zetten een robot in om repetitieve, administratieve taken automatisch te laten uitvoeren. Het gaat niet om een fysieke robot, maar om een stukje software. “De robot zal de naam Happy dragen”, vertelt Koen De Gronckel, CFO van de GZA Ziekenhuizen. “We hebben voor die naam gekozen omdat we een aantal van onze mensen zeer blij maken. Ze moeten nu een pak minder repetitieve taken uitvoeren. We maakten de "geboorte" van Happy bekend met een geboortekaartje en suikerbonen.”

Happy is een virtuele software assistant,  Robotic Process Automation (RPA). Door de repetitieve taken over te nemen, kunnen de medewerkers zich meer bezighouden met taken die gericht zijn op kwaliteitsverbetering. Bovendien verkleint RPA de kans op fouten. De technologie van RPA zorgt dus voor een dubbele kwaliteitswinst in het ziekenhuis.

Onze robot Happy zorgt voor een snellere en efficiënte werking
Koen De Gronckel, CFO van GZA Ziekenhuizen

De robot is bijvoorbeeld bevoegd voor de betalingen, vertelt De Gronckel. “Patiënten vergeten soms een gestructureerde mededeling in te vullen als ze een betaling doen. Voordien moesten onze medewerkers rondbellen om uit te zoeken van wie die betaling kwam. Nu kan de robot op basis van bankrekeningnummers en bedragen een match maken. Daardoor kunnen we sneller en efficiënter werken. Bovendien is het niet makkelijk om personeel te vinden. De robot vult ook die leemte in."

“Dankzij de robot komt er meer tijd vrij voor de zorg voor onze patiënten en taken die te maken hebben met kwaliteitsverbetering. Momenteel winnen we heel wat tijd dankzij Happy. Als we het in de toekomst volledig kunnen uitrollen, zou dat een enorm verschil betekenen.”

Meest gelezen