Foto Belga

LEES - Het omstreden CREG-rapport over de kernuitstap dat niet online mocht blijven staan: bekijk hier het document

Gisteren berichtte VRT NWS over een rapport waarin energieregulator CREG zich bijzonder kritisch toonde voor berekeningen van hoogspanningsbeheerder Elia. Het rapport dat een paar dagen online stond en dan is weggehaald van de website van de CREG, werd plots afgedaan als "een werkdocument". Het was "niet finaal" en was "voorbarig" online gezet. Dat is vreemd voor een document dat groen licht kreeg voor publicatie van het directiecomité van de CREG. Wij geven hier (de) tekst en uitleg.

We publiceren hier het tweeledige CREG-rapport integraal. Klik hier om het voorstel te bekijken. Het advies publiceren we hier. 

De berekeningen van Elia én het rapport van de CREG, dat een reactie is op die berekeningen, gaan over de bevoorradingszekerheid in de winter van 2026-2027, de tweede winter na de geplande kernuitstap. De CREG wijst Elia op fouten, dringt aan op meer informatie en verbaast zich over afwijkingen tegenover eerdere berekeningen. 

De CREG zegt ook dat uit de cijfers van Elia geconcludeerd moet worden dat er na de kernuitstap niet twee maar drie of misschien zelfs vier gascentrales nodig zullen zijn om de stroombevoorrading te verzekeren.  (U kunt dit nalezen in alinea 128 van het Voorstel van de CREG, dat spreekt over "een bijkomende noodzaak van minstens één, mogelijks twee, grote STEG eenheden". Een STEG is een moderne grote gascentrale.)

In de context van de discussie over de geplande kernuitstap, waar de zenuwen strak gespannen staan, is dat een uitspraak die politiek zeer gevoelig ligt. 

BEKIJK - Luc Pauwels lichtte het rapport gisteren toe in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Tekst te gevoelig

Te gevoelig blijkbaar, want na een paar dagen wordt het rapport door de CREG weer offline gehaald, kort na het weekend van 12 en 13 februari. Het staat iedereen vrij te speculeren of dat onder politieke druk is gebeurd dan wel vanuit een soort zelfcensuur bij de CREG.

Wat we zeker weten: dat rapport is geen "werkdocument" zoals de CREG en Elia gisteren plots beweerden, toen onze redactie beiden om een reactie vroeg. 

Het zou vreemd zijn dat de Creg een rapport naar de minister stuurt dat nog maar een "werkdocument" is

Het rapport is goedgekeurd op het directiecomité van de CREG op 1 februari. Dat moest ook want 1 februari was de deadline waarop de CREG haar verslag klaar moest hebben. Het rapport werd dan ook officieel overgemaakt aan de minister, met een begeleidende brief. Het zou vreemd zijn dat de CREG een rapport naar de minister stuurt dat nog maar een "werkdocument" is.

Het rapport is ook niet "en stoemelings" op de site geraakt, zoals sommigen beweren.  Er was toestemming voor publicatie. Wanneer? "Onverwijld", na vertaling.  (De tekst stond ook in het Frans een tijdlang online.) Hoe? "Integraal".  Onze bronnen benadrukken overigens dat er geen enkele tekst online gaat bij de CREG zonder voorafgaande interne controle.

Meest gelezen