Videospeler inladen...

BEKIJK - Boerin Katrien uit Turnhout in tranen bij stikstofdeal: "Ik kon niet méér doen en nu is het nog niet voldoende"

Voor heel wat landbouwbedrijven komt het stikstofakkoord hard binnen. Vooral veeteeltbedrijven in de buurt van natuurgebieden vrezen voor hun toekomst. Dat is ook het geval voor Katrien Vanderperre. 

Katrien en haar moeder hebben een landbouwbedrijf met meer dan 1.800 kalveren dat vlak bij het Turnhoutse Vennengebied ligt. Nog geen anderhalf jaar geleden bouwden ze een emissiearme stal waar de stikstof uit de lucht gewassen wordt. Een forse investering, maar het ziet ernaar uit dat het niet genoeg is. 

"Ik kon niet meer doen dan dit en dan komen ze vandaag met dat het nog niet voldoende is", getuigt Katrien Vanderperre in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ook bij Bram Van Hecke en zijn familie is het nieuws van het stikstofakkoord hard binnengekomen. Van Hecke is voorzitter van de Groene Kring, een vereniging van jonge boeren. "Thuis boert mijn vader nog samen met mijn moeder. Mijn broer wil het overnemen. Daar komt nu een groot vraagteken naast", aldus Van Hecke.

"Ik heb vandaag veel reacties gekregen. Er is heel veel boosheid en teleurstelling. Mensen hebben het gevoel dat hun toekomst gestolen is", klinkt het. "Het is een mokerslag. Het is niet dat voor ons niets kan, dat wij de hakken in het zand zetten. Maar nu hebben we het gevoel dat het nu niet met de sector is gebeurd, maar tegen de sector."

"Er is absoluut geen perspectief voor jonge boeren", zegt Bram Van Hecke in "De Afspraak":

Videospeler inladen...

De regio van Turnhout is een rode zone op de Vlaamse stikstofkaart. Er zullen bedrijven moeten sluiten, niet 1 of 2, maar misschien wel een honderdtal, is de vrees. Bekijk hier de reportage van "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen