2011 AP

Limburgse bedrijven vrezen voor het wegvallen van hun uitvoer naar Rusland en Oekraïne

De spanningen rond Oekraïne stijgen ten top nadat Rusland de onafhankelijkheid erkende van 2-pro-Russische regio's in het oosten van het land en nadat Moskou de inzet van militairen aangekondigde. Daarop hebben wereldwijd verschillende landen economische en financiële sancties aangekondigd, heel wat bedrijven in Limburg die handel drijven met Rusland en Oekraïne vrezen voor de gevolgen van de situatie.

Rusland is voor het Limburgse bedrijfsleven het derde grootste exportland, Oekraïne komt op de 13de plaats. Limburgse bedrijven voerden vorig jaar voor bijna 175 miljoen euro uit naar Rusland, de waarde van de goederen richting Oekraïne bedroeg bijna 8 miljoen euro. De spanningen zorgen dan ook voor onzekerheid bij het bedrijfsleven, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisering van Voka Limburg. "We zitten allemaal gespannen te wachten hoe de situatie evolueert. De eerste sancties die genomen zijn, hebben nog niet direct te maken met de export op zich. Dat gaat van de opschorting van de vergunning van Duitsland voor de gaspijpleiding, tot financiële maatregelen, maar we verwachten wel dat er in de toekomst ook exportsancties komen en dan worden onze bedrijven natuurlijk rechtstreeks geraakt."

Zoeken naar andere markten

Ondertussen blijft ondernemersorganisatie VOKA Limburg de situatie op de voet volgen en zal ze informatie die beschikbaar komt meteen aan de bedrijven doorspelen. "Bedrijven kunnen nu al met hun vragen bij ons terecht. Maar nog belangrijker is dat we onze bedrijven, voor wie de export naar Rusland of Oekraïne zou wegvallen, kunnen helpen om te zoeken naar alternatieve markten. We hebben daar ervaring mee uit 2014 toen we dat ook al voor de voedingssector hebben gedaan. Maar op dit moment is het nog even afwachten wat de gevolgen zullen zijn."

Meest gelezen