Minister Diependaele (midden) kijkt toe hoe Monumentenwacht de kerktoren van Asse inspecteert

Monumentenwacht meet stormschade op aan kerk in Asse: "Houten constructie moet hersteld worden"

Uit de inspectie van Monumentenwacht blijkt dat de houten constructie van de kerktoren in Asse hersteld zal moeten worden. De toren van de Sint-Martinuskerk is zwaar beschadigd door de stormen van de voorbije dagen. De minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) volgde de inspectieronde, ook al heeft hij hoogtevrees.

Vandaag mogen de handels- en horecazaken op het Kerkplein in Asse opnieuw hun deuren openen. Die moesten een paar dagen dichtblijven nadat de storm Eunice, die van vorige vrijdag, niet mals was voor de toren van de nabij gelegen Sint-Martinuskerk: leien en zelfs stukken hout van de toren werden door de wind losgerukt. Nu de wind is gaan liggen, is het tijd om de schade op te meten.

Monumentenwacht inspecteert op geregelde tijdstippen oude, waardevolle gebouwen zoals kerken. De kerken die door de stormen van de voorbije dagen schade hebben opgelopen worden nu extra geïnspecteerd, zoals de Sint-Martinuskerk in Asse waar de kerktoren ernstig beschadigd is. "We pakken het veilig aan, we gaan niet via de buitenkant met touwen naar boven, want het risico op vallende stukken is groot", vertelt Stijn Van der Auwera, inspecteur van Monumentenwacht. 

Hoogtevrees

De minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele volgde de inspectieronde. "Ik denk dat de metalen binnenstructuur van de toren kan blijven staan, inclusief de windhaan. Maar de houten constructie met de leien moet zo snel mogelijk naar beneden gehaald worden. En dan zullen we moeten bekijken hoe dat hersteld kan worden", zegt Diependaele. Het was voor de minister wel een hele uitdaging om de toren te beklimmen: "Ik heb mezelf moeten overwinnen om naar boven te gaan want ik heb hoogtevrees, maar het is de moeite om het te zien."

Ontmanteling van de toren

De burgemeester van Asse, Koen Van Elsen wil snel een oplossing. Hij vreest dat bij een volgende storm opnieuw stukken naar beneden zullen komen. "We gaan nu onderhandelen met de verzekering om te zien of we met de werken kunnen beginnen. Maar om het gevaar helemaal weg te nemen is de volledige ontmanteling van de toren de beste optie. Ook naar de toekomst toe lijkt me dat de beste beslissing", aldus Van Elsen. 

Burgemeester Koen Van Elsen: "Laat ons hopen dat de toren in zijn waardigheid hersteld kan worden"

Videospeler inladen...

Meest gelezen