"Voil Jeanettenstoet" mag door straten van Aalst trekken tijdens carnaval

In Aalst mag de tradionele "Voil Jeanettenstoet" volgende week doorgaan. De stad besliste eerder dat cafés hun deuren mogen openen voor verklede carnavalisten, maar dat onder meer versterkte muziek op het openbaar terrein verboden wordt. Over een eventueel samenscholingsverbod had de stad toen niets gezegd, en daarom laat ze nu weten dat ze de "Voil Jeanettenstoet" zal toestaan.

De beslissing van de stad Aalst komt er na een oproep van Prins Carnaval Yvan De Boitselier om toch een "Voil Jeanettenstoet" te vormen op de Grote Markt. Voor de verduidelijking: een "Voil Jeanette" is een als opzichtige vrouw verklede man. "Voil Jeanetten" houden elk jaar hun eigen stoet op carnavalsdinsdag. En volgens de prins geldt er geen samenscholingsverbod, dus kon de "Voil Jeanettenstoet" daarom niet verboden worden. 

Lichte versoepeling

Vorige week liet burgemeester D'Haese (N-VA) weten dat het extra security inzet zodat carnavalisten niet voor overlast zorgen op het openbaar domein. Maar nu komt hij deels terug op die woorden en zegt hij de "Voil Jeanettenstoet" door de vingers te zien. Hij gaat er wel op toezien dat de stoet het verkeer niet stoort. Dat mag de stoet bij een normale editie van carnaval wel doen. 

Prins Carnaval uitte eerder al kritiek op het stadsbestuur en de burgemeester omdat die de spontane carnavalsviering door de cafés maar lauw ontvangt. De prins vraagt carnavalisten wel om te luisteren naar de richtlijnen van de politie en geen glas mee te nemen.

Meest gelezen