Stad Leuven

Protest tegen beslissing om in Zemst geen dieren meer toe te laten op jaarmarkt

Voor het eerst zullen er dit jaar geen dieren meer welkom zijn op de Pinksterjaarmarkt in Zemst. Dat heeft het gemeentebestuur al twee jaar geleden beslist, maar door corona kan de markt nu pas weer doorgaan. De burgemeester wil de dieren geen stress bezorgen, maar daar zijn de organisator, standhouders én de oppositie van de gemeente het niet mee eens. Ze organiseren daarom morgenavond een protestwandeling. 

In 2020 én 2021 was er geen jaarmarkt op pinkstermaandag in Zemst. Dat heeft alles te maken met de coronamaatregelen. Als alles goed gaat, kan die op maandag 6 juni wél doorgaan. Al zal dat voor het eerst in twee jaar zonder dieren zijn. Dat vertelt burgemeester van Zemst Veerle Geerinckx (N-VA): "Sowieso waren er al niet veel standhouders meer met dieren. Maar los daarvan kunnen we het als diervriendelijke gemeente niet maken om daar nog dieren te exposeren. Dieren hebben recht op een volwaardige levenskwaliteit. Op zo'n markt is het heel lawaaierig, er is muziek, kermis, er passeert veel volk, ... Dat is geen rustige omgeving voor een dier. Ook het vervoer naar de jaarmarkt maakt hen erg onrustig. Vandaar de beslissing." 

"Nietszeggende uitvluchten"

Voortaan dus geen jaarmarkt meer met dieren in Zemst. Daar is niet iedereen het mee eens. Daarom zullen tegenstanders een protestwandeling organiseren. De organisatie van de jaarmarkt, standhouders én leden van oppositiepartijen Vlaams Belang, CD&V en Open VLD stappen donderdagavond van het Plein van de Verdraagzaamheid in Zemst naar het gemeentehuis. Organisator Denis Van Boxem: "Hier staan al 42 jaar dieren en paarden op de jaarmarkt. Maar nu komt het gemeentebestuur met nietszeggende uitvluchten af om dit toch maar te kunnen afschaffen. Dat de dieren gestresseerd zouden raken is op niets gebaseerd."

Denis hoopt dat er donderdagavond een twintigtal mensen komt meestappen naar het gemeentehuis waar op dat moment een gemeenteraad bezig is. 

Meest gelezen