Royals - Verloving in Luxemburg verbroken en hoe gefluister op een bruiloft leidt tot de doodverklaring van de Queen

Na "rijp beraad" zijn de plannen voor een sprookjeshuwelijk in Luxemburg opgeborgen. Kate Middleton steekt haar licht op bij de Deense jeugd. Hoe springlevend is de Queen nog na de doodverklaring van een Amerikaanse site? En prins Carl Philip opent de Avicii Experience van zijn goede vriend. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Verliefd, verloofd en niet-getrouwd

Prins Louis van Luxemburg (35) is niet langer verloofd met de Franse advocate Scarlett-Lauren Sirgue. De twee kondigden in april van vorig jaar hun verloving aan met een fotosessie waar ze stralend poseerden met Louis' ouders, groothertog Henri en groothertogin Maria-Teresa.  

In een exclusief interview met het tijdschrift Point de Vue maken ze bekend dat ze enkel nog goede vrienden zijn. Louis spreekt over "fundamentele meningsverschillen" waardoor ze genoodzaakt waren de relatie te verbreken. "Er was geen enkele schaduw, geen enkel probleem", benadrukt de prins voor wie het zijn tweede huwelijk zou geweest zijn. Hij was ruim 10 jaar getrouwd met Tessy Antony en heeft met haar twee tienerzonen, prins Gabriel en prins Noah.

Er was geen enkele schaduw, maar ....
ex-verloofden prins Louis en Scarlett-Lauren Sirgue
De twee blijven goede vrienden en blijven ook samenwerken op kantoor.

Louis en Scarlett-Lauren hadden bij hun verloving wel al uitvoerig gesproken over het toetreden van Scarlett-Lauren in een groothertogelijke familie "met alles wat daarbij komt kijken aan protocol". Maar daar zat de kink in de kabel dus niet, benadrukken ze.

Scarlett-Lauren werkt op het advocatenkantoor van haar familie, met kantoren in Parijs en Bordeaux, waar ook Louis aan de slag is als bemiddelaar. Ze waren vier jaar een koppel. Groothertogin Maria-Teresa steunt hen in hun beslissing. "De hele familie staat achter jullie. We denken aan jullie", laat ze weten op sociale media.

Het is niet de eerste keer dat een prinselijke verloving wordt verbroken. De Zweedse prinses Madeleine "bedacht" zich eerder ook al. In 2009 verloofde ze zich met advocaat Jonas Bergström (foto onder) met een heus diner in het koninklijke paleis van Öland.

Acht maanden later maakte het hof bekend dat, "na rijp beraad", de plannen werden opgeborgen. Meer uitleg volgde niet. De pers sprak al even van "moeilijkheden" en er was een Noorse handbalspeelster die uitpakte met haar nachtelijk avontuurtje met Jonas in een hotel. 

Madeleine en Jonas waren zo'n acht jaar samen. Om de breuk te verwerken reisde de prinses naar de VS. Twee jaar later verloofde ze zich met de Amerikaanse zakenman Christopher O'Neill. 

Prinses Madeleine en Jonas Bergström gelukkig in 2009. Hij trouwde in hetzelfde jaar dat Madeleine huwde met Chris O'Neill, met een van haar vriendinnen.

Kate doet ideeën op in Kopenhagen

De hertogin van Cambridge, Catherine "Kate" Middleton, is op tweedaagse geweest in Denemarken. Ze wilde met eigen ogen de Scandinavische aanpak zien bij de opvoeding van erg jonge kinderen. Het is een van de stokpaardjes van de hertogin. Ze lanceerde in 2020 een bevraging bij de Britse bevolking over hun inschatting van het belang van de beginjaren bij kinderen, het jaar nadien richtte ze de Royal Foundation Centre for Early Childhood op. 

In een video liet Kate vallen dat haar interesse echt niet gewekt werd omdat ze zelf moeder van drie kinderen is. Ze komt via haar werk vaak in contact met volwassenen met een verslaving of met mentale problemen. "Keer op keer horen we dat de moeilijkheden komen door hun ervaringen in hun vroege kinderjaren", stelt ze. 

Buiten tussen de kinderen van een kinderdagverblijf in Kopenhagen.

In Denemarken wordt er vooral ingezet op buitenactiviteiten midden de natuur om zelfredzaamheid, creativiteit en sociaal interactie te stimuleren.  De hertogin bezocht er onder meer een kinderdagverblijf en de Lego Foundation Play Lab.

Bekijk hier hoe de hertogin van Cambridge het kind in zich naar boven laat komen in een glijbaan bij Lego Lab:

Videospeler inladen...

Ook een crisisopvangcentrum voor vrouwen die te maken krijgen met huiselijk geweld stond op de agenda. Het was de Deense kroonprinses Mary die Kate vergezelde. Mary is initiatiefneemster van rugzakken die onder kinderen in opvangcentra worden uitgedeeld. De rugzakken bevatten toiletartikelen en schoolspullen om hen op weg te helpen. Mary en Kate lunchten samen met koningin Margrethe op paleis Amalienborg.

Bekijk hier de warme ontvangst van koningin Margrethe op Amalienborg:

Videospeler inladen...

De Queen was dood, of toch niet

Wanneer een 95-jarige vrouw positief test op COVID-19, kan het alle kanten uit. En zeker in het geval van de Britse koningin Elizabeth II zit iedereen er met een vergrootglas bovenop. Maar de Amerikaanse site Hollywood Unlocked was wel héél voorbarig en verklaarde de Queen dinsdag koudweg dood.

"Bronnen dicht bij het koninkrijk laten ons exclusief weten dat de Queen is overleden. Ze zou naar het huwelijk van de Britse Vogue-hoofdredacteur Edward Enninful gaan, maar werd dood aangetroffen", zo luidde de tweet.

Het begon dinsdag blijkbaar allemaal bij "het showbizzhuwelijk van 2022", dat van Edward Enninful (l) met filmmaker Alec Maxwell (r).
We posten geen leugens
oprichter Hollywood Unlocked

En Jason Lee, de oprichter van Hollywood Unlocked, hield voet bij stuk en tweette vervolgens dat "de site geen leugens post en gelooft in zijn bronnen". En toch... toch kwamen er officiële excuses van de site: "Een spijtig voorval. De stagiaire was verkeerd geïnformeerd en publiceerde per ongeluk een tweet die klaarstond."

Nee, de Queen was helemaal niet dood. Vrijdag probeerde Hollywood Unlocked in een artikel - Fact check: 10 reasons we believed Queen Elizabeth was dead - de pijnlijke primeur uit te leggen.

Een greep uit de (fameuze) fact check: 

  • Een aanwezige op de bruiloft van Enninful had het nieuws opgevangen. 
  • Een bron uit Britse militaire kringen stelde dat er "topoverleg plaatsvond op Windsor Castle". 
  • Een "snelle zoektocht op Google" (afbeeldingen) bleek de "intieme band" tussen de royals en de Vogue-hoofdredacteur te bevestigen.  
  • Camilla, de vrouw van kroonprins Charles, had toch wel heel recent de zegen van de Queen gekregen om na haar dood de titel van koningin-gemalin te dragen. 
  • De site nam contact opgenomen met Buckingham Palace, maar kreeg geen antwoord.

Alle gekheid op een stokje: de Queen woont nog zelden huwelijken bij gezien haar hoge leeftijd. Voor hechte familie maakt ze graag een uitzondering. Zo woonde ze als fiere grootmoeder samen met prins Philip nog de huwelijksplechtigheid bij van prinses Beatrice (17 juli 2020). Vorige zondag maakte het paleis ook bekend dat de Queen besmet raakte én de coronarichtlijnen zou opvolgen. Met andere woorden: zelfisolatie respecteren (ze zou sowieso niet rondlopen op een of ander evenement, laat staan trouwfeest).

De kans dat een Amerikaanse site ooit de primeur krijgt, is bitter klein tot onbestaande. Voor het overlijden van het staatshoofd ligt er al jaren een strak plan klaar om alles tot in de puntjes te regelen. "London Bridge is down", luidt de codetaal in ware James Bondstijl. 

Als de Queen overleden is, zal haar kabinetschef op een beveiligde lijn premier Boris Johnson verwittigen. Vervolgens worden alle landen waar de Queen staatshoofd of symbolisch leider is op de hoogte gebracht. Waar BBC vroeger het alleenrecht had op de primeur, is dat nu niet meer het geval.

Het hof zal het persagentschap Press Association briefen en media wereldwijd krijgen het nieuws simultaan. Op Buckingham Palace zelf zal een bode aan de hekken een mededeling met rouwrand hangen. De officiële website van The Royal Family zal tot één pagina herleid worden met het rouwbericht op een donkere achtergrond.

Hoe maakt de Queen het overigens? Ze heeft milde coronasymptomen en verricht nog licht werk. Deze week werden haar digitale audiënties alvast geschrapt, zodat we haar niet bepaald kunnen bezig zien. Elizabeth belde woensdag wel met premier Johnson voor hun wekelijkse overleg en ze zal haar tot de verbeelding sprekende red box (of rode verzenddoos) dagelijks hebben geopend. Wat zit erin? Beleidsdocumenten, onder meer over het parlement, van ministers en van vertegenwoordigers in het Gemenebest, die ze leest en soms haar handtekening vereisen. 

De red box van de Queen.

Carl Philip en Sofia openen Avicii-museum

De Zweedse prins Carl Philip en zijn vrouw Sofia hebben in Stockholm een interactief museum gewijd aan Avicii geopend. De populaire dj overleed vier jaar geleden. Tijdens de opening van de Avicii Experience werd het koppel vergezeld door Klas Bergling, de vader van Avicii. Sofia las een paar zinnen voor uit de tekst van "The nights", een nummer van Avicii.

Op de tentoonstelling zijn foto's en video's van de dj te zien. Bezoekers kunnen luisteren naar nooit eerder uitgebrachte dancemuziek van de artiest.

2022 Getty Images
2022 Getty Images

Tim Bergling (28), zoals Avicii eigenlijk heette, scoorde wereldwijd hits met "Levels", "Wake me up" en "Hey brother". Hij worstelde echter met psychische problemen en de druk van onregelmatig beroepsleven.

Carl Philip was bevriend met Avicii die hij voor het eerst ontmoette op het eiland Ibiza. De prins vroeg hem om op te treden tijdens zijn huwelijksfeest. "Zijn muziek maakte het onvergetelijk", bedankten Carl Philip en Sofia hem achteraf.

Meest gelezen