Radio 2

Actie agrosector in Lummen tegen stikstofbeleid: "1 job op 3 op de schop?"

In Lummen hebben verschillende organisaties uit de agrosector al meteen kritiek geuit op het nieuwe stikstofakkoord. Ze vrezen dat er enorm veel jobs zullen verloren gaan. 

Zowat alle organisaties - van landbouwers tot toeleveringsbedrijven - kwamen vanochtend samen bij het bedrijf van Maurice Guedens, hij is een Lummense leverancier van landbouwmachines. De organisaties zijn misnoegd en voorspellen dat door het stikstofakkoord zowat 20.000 jobs in de Vlaamse agrosector verloren dreigen te gaan. Dat is een derde van alle jobs. Op een grote affiche wordt geïllustreerd wat dat zou betekenen: een groot kruis over heel wat mensen uit de sector. 

Al minder bestellingen

Maurice Guedens verkoopt al meer dan 40 jaar landbouwmachines in Meldert (Lummen) en zag het aantal bestellingen nu al teruglopen. "We voelen nu al dat de investeringen eventjes worden tegengehouden. De landbouwers twijfelen en weten niet wat er hen gaat overkomen." Ook hij en zijn collega's worden daarom getroffen. In Meldert zijn er verschillende varkensboeren, ook in de familie van Guedens. "Ze zeggen dat je in de winkel voor een kilogram spek tot 11 euro moet betalen, maar zij krijgen er maar 80 cent voor. Het is broodroof tot en met. Het wordt allemaal ingevoerd uit andere landen waar er veel minder controle is." Guedens is zelf 70 jaar oud, maar vreest voor de toekomst van zijn zoon die ook een eigen zaak in deze sector heeft. 

Radio 2

Meer toekomstperspectief

Lode Ceyssens, die sinds begin deze maand ondervoorzitter is van de Boerenbond, woonde de actie bij. Hij zegt dat de beslissing van de Vlaamse overheid heel hard aankomt bij de landbouwers. "Onze landbouwers zijn mensen die dag en nacht bezig zijn en er hun levenswerk van gemaakt hebben, vaak binnen de familie. Dit komt bij hen heel hard aan." Hij hoopt op meer toekomstperspectief voor de jonge boeren en vraagt meer ruimte voor innovatie. 

Meest gelezen