AZ Groeninge

Babyboom in Kortrijk op palindroomdag 22.02.2022: toeval of niet?

In het AZ Groeninge werden er op de speciale palindroomdag 22.02.2022 maar liefst 15 baby's geboren, een heuse babyboom. Helaas waren daar ook 2 sterrenkindjes bij. "Het was hard werken, maar op zo'n dag steken we graag een extra handje toe", zegt hoofd gynaecologie dokter Sophie Ghesquiere.

In het AZ Groeninge in Kortrijk zijn eergisteren opvallend veel baby's geboren. Er werden maar liefst 15 kindjes ter wereld gebracht, waarvan 2 sterrenkindjes. Dat was op de zogenaamde palindroomdag 22.02.2022 - een datum die hetzelfde blijft als je hem omgekeerd leest. Er waren die dag opvallend meer huwelijken, maar in Kortrijk dus ook geboortes.

Al is die babyboom eerder toeval, zegt medisch diensthoofd gynaecologie, dokter Sophie Ghesquiere: "Dat is heel veel, ook voor ons. Wij hebben gemiddeld 5 à 6 bevallingen per dag. 15 is dus een hele hoop. De meeste moeders zijn toevallig bevallen. Zeker 9 of 10 van alle baby's hebben beslist om op die dag ter wereld te komen. Een paar bevallingen waren medisch ingeleid, maar dan nog houden we niet echt rekening met de datum, hoewel het voor de patiënten nu wel fijn meegenomen is natuurlijk."

Kan je een dag kiezen?

15 kindjes hebben nu het geluk om zo'n bijzondere geboortedatum te hebben, maar kunnen ouders eigenlijk een dag kiezen? "Dat is een vraag die wij ook af en toe krijgen", zegt Ghesquiere. "Vroeger meer dan nu, omdat de mama's spontaan de natuur willen afwachten. Het is een vraag die nog voorkomt, maar daar gaan wij normaal niet in mee. Om medische redenen kan er misschien wel eens met een dagje geschoven worden."

Meest gelezen