"Vladimir Poetin moet de gevolgen dragen": verregaande sancties van EU, VS, VK en Japan tegen Rusland

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben elk nieuwe, zware sancties en handelsbeperkingen tegen Rusland goedgekeurd. Een rechtstreeks gevolg van de Russische inval in Oekraïne gisteren. De sancties zullen zowel volgens de VS en Europa een massale impact hebben op Rusland. "De Russische president Vladimir Poetin moet en zal falen", zo verwoordde Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen het. Ook het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben maatregelen aangekondigd.

Europa: "Poetin moet en zal falen"

De Europese Unie is het vannacht eens geraakt over "zware en massale" sancties tegen Rusland. De staatshoofden en regeringsleiders keurden maatregelen goed die de Russisiche economie en de elite "maximaal" zullen treffen. President Vladimir Poetin "moet en zal falen", zei Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen na afloop van de crisistop.

Het gaat om een breed pakket sancties waarvan de details de komende dagen zullen worden uitgewerkt:

 • De financiële maatregelen zullen 70 procent van het Russische bankwezen en de belangrijke staatsbedrijven treffen. "Dit zal de financieringskosten doen stijgen, de inflatie doen toenemen en gradueel de industriële basis eroderen", zegt Von der Leyen.
 • De EU verbiedt de verkoop van vliegtuigen en onderdelen aan Russische luchtvaartmaatschappijen. Ook dat zal pijn doen, aldus von der Leyen, aangezien drie vierde van de huidige Russische commerciële vloot is geproduceerd in de EU, de Verenigde Staten en Canada.
 • Ook is beslist om de toegang van Rusland tot cruciale technologie, zoals halfgeleiders en geavanceerde software, in te perken.
 • Via ingrepen in het visumbeleid zullen Russische diplomaten en zakenlui hun bevoorrechte toegang tot de EU verliezen. Er worden ook maatregelen genomen zodat de Russische elite niet langer geld kan verstoppen in veilige havens in Europa.
 • Een exportban voor Rusland zal het op termijn onmogelijk maken om de Russische olieraffinaderijen te upgraden, aldus von der Leyen. Het gaat immers om onderdelen die enkel door Europa gemaakt en geleverd kunnen worden. Ook dat moet impact hebben op de inkomsten van Rusland.

"Rusland zal een zware prijs betalen", verzekerde ook de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel op de gezamenlijke persconferentie van afgelopen nacht.

Verenigde Staten: "Poetin zal de gevolgen moeten dragen"

"Poetin is de agressor, Poetin heeft voor deze oorlog gekozen. Nu zullen hij en zijn land de gevolgen moeten dragen", zei de Amerikaanse president Joe Biden bij de aankondiging van nieuwe Amerikaanse sancties. Hij had het onder meer over "nieuwe sterke sancties en beperkingen op wat naar Rusland kan worden geëxporteerd". De maatregelen zullen volgens hem vooral zware gevolgen hebben voor Rusland.

Deze nieuwe sancties moeten wegen op de Russische economie:

 • Nog eens vier Russische banken worden geblokkeerd (alle hun tegoeden in de VS worden bevroren).
 • Leden van de Russische elite en hun familieleden komen op een zwarte lijst (volgens Biden halen zij persoonlijk voordeel uit de politiek van het Kremlin).
 • De Russische staatsbedrijven zullen niet langer geld uit de VS of Europa kunnen lenen (gevolgen voor de Russische import van hightech-goederen, voor de Russische luchtvaartindustrie en het Russische ruimtevaartprogramma.
 • Volgens Biden wordt de Russische toegang tot het internationale Swift-betalingssysteem niet afgesneden.
Videospeler inladen...

"We zullen de mogelijkheden voor Rusland beperken om handel te drijven in dollars, euro's ponden en yen", zegt Biden. Hij zegt samen te werken met onder meer de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. "De VS doet dit niet alleen. We hebben een coalitie gesmeed die zowat de helft van de wereldeconomie vertegenwoordigt."

"De agressie van Poetin tegen Oekraïne zal Rusland duur te staan komen, zowel economisch als strategisch", waarschuwt de Amerikaanse president. Poetin wordt een paria op het wereldtoneel." Sancties tegen Poetin komen er voorlopig niet, maar wat niet is, kan nog komen. "Het ligt op tafel, dit is geen bluf."

Biden herhaalt nog eens dat hij geen Amerikaanse troepen in Oekraïne zal inzetten om daar tegen Russische troepen te vechten. "Onze troepen gaan niet naar Europa om in Oekraïne te vechten, maar om onze NAVO-bondgenoten te verdedigen", zegt de Amerikaanse president. 

De agressie van Poetin tegen Oekraïne zal Rusland duur te staan komen

Amerikaanse president Joe Biden

Ook Wit-Rusland deelt in de klappen. Er komen Amerikaanse sancties tegen twee Wit-Russische banken, tegen de Wit-Russische defensie- en veiligheidsindustrie en tegen 24 personaliteiten uit de omgeving van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, een trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin.

Verenigd Koninkrijk: "Grootste en zwaarste sancties ooit"

Donderdag heeft ook de Britse premier Boris Johnson een nieuwe reeks sancties aangekondigd. "Het grootste en zwaarste pakket aan economische sancties dat Rusland ooit gezien heeft", zei Johnson in het Britse Lagerhuis. Hij noemde de Russische president Poetin "een met bloed bevlekte agressor die gelooft in imperialistische verovering". 

Johnson wil naar eigen zeggen wél dat Rusland wordt uitgesloten van het Swift-betalingssysteem. Hij noemt het een Britse "missie" om Rusland uit de wereldeconomie te verdrijven. 

Daarom kondigt hij een reeks maatregelen aan:

 • De tegoeden van alle Russische banken zullen bevroren worden. Voor de tweede bank van Rusland, VTB, gaat het om een onmiddellijke bevriezing.
 •  Er komt ook wetgeving die het grote Russische bedrijven onmogelijk moet maken om financiering op te halen in Londen.
 • Hoogtechnologische producten die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden, mogen niet langer naar Rusland geëxporteerd worden.
 • De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot is niet meer welkom op Britse luchthavens.
 • Er komen limieten op bedragen die Russen kunnen aanhouden op Britse bankrekeningen. 
 • Tegen 100 Russische personen en organisaties komen er sancties.

Japan: bijkomende sancties

Ook Japan gaat extra sancties opleggen tegen Rusland na de inval in Oekraïne. Dat heeft premier Fumio Kishida vrijdagochtend bekendgemaakt.

 • Er komen exportcontroles op halfgeleiders en andere producten.
 • Tegoeden van Russische financiële instellingen worden bevroren.
 • Visa van bepaalde Russische individuen en instellingen opgeschort.

Woensdag kondigde Kishida al een eerste reeks sancties aan, nadat Rusland de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk had erkend. Die sancties omvatten onder meer de opschorting van visa van vertegenwoordigers van die twee regio's en een verbod op de uitwisseling van goederen uit de twee gebieden en op de uitgifte van Russische obligaties in Japan.

Meest gelezen