© rtv

Brug van ministoomtreintjes in Stadspark Turnhout beschadigd door stormweer

De  stormen van vorig weekend hebben veel schade aangericht in het Stadspark in Turnhout. Verschillende bomen zijn omgewaaid, en één dikke boom is ook op een brug gevallen waarover de stoomtreintjes rijden. Die zal nu opnieuw gebouwd moeten worden. "Om de treintjes te laten rijden, hebben we de brug echt wel nodig", zegt Dani Bellemans van vzw Stoomgroep Turnhout. De eerste zondag van april rijden de minitreintjes weer uit.  

De stormen van vorig weekend hebben de spoorlijn van de stoomtreintjes in het Stadspark van Turnhout beschadigd. Enkele bomen kwamen op de sporen terecht. Eén boom is op één van de bruggen gevallen. Arbeiders van de stad Turnhout hebben de boom intussen verwijderd, maar de schade aan de brug is groot. "Met de stukken die we kunnen recupereren gaan we de brug opnieuw maken", zegt Dani Bellemans van vzw Stoomgroep Turnhout.

Stoomgroep Turnhout zal stevig moeten doorwerken om die nieuwe brug te bouwen. “Vanaf de eerste zondag van april kunnen mensen hier opnieuw terecht om mee te rijden met een mini-stoomtreintje. Om de treintjes te laten rijden, hebben we de brug echt wel nodig. Een traject zonder over die brug te moeten, is er niet", legt  Bellemans uit .

Acht keer kleiner dan in het echt

De miniatuurtreintjes in het Stadspark van Turnhout zijn gekend tot buiten de landsgrenzen. Dit jaren bestaan ze zelfs 40 jaar. "In het park hebben we een spoorlijn liggen met zo'n 20 treintjes die gemaakt zijn op een schaal van 1 op 8, acht keer kleiner dan in het echt dus.  Zo'n locomotiefje weegt 300 kilogram", gaat Bellemans verder. "We zijn redelijk uniek, mensen komen zelfs uit het buitenland."

De miniatuurtreintjes rijden vanaf de eerste zondag van april tot en met het laatste weekend van september, elke zaterdag, zondag en op feestdagen. 

dre lemmes © 2018

Meest gelezen