Nabil Boukili (PVDA)

PVDA mikpunt van spot en hoon tijdens Kamerdebat Russische inval: "Poetin heeft blijkbaar bondgenoten hier"

De uiterst linkse PVDA was vanmiddag kop van Jut tijdens het Kamerdebat over de Russische invasie in Oekraïne. Premier Alexander De Croo (Open VLD), minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) en verschillende Kamerfracties namen aanstoot aan Kamerlid Nabil Boukili (PVDA), die de invasie veroordeelde maar ook het Westen en Oekraïne met de vinger wees.

"Imperialisme", "barbaarse oorlogsmisdaad", "weloverwogen oorlogsmisdaad", "totaal onaanvaardbaar", ...: de verontwaardiging over de Russische inval in Oekraïne was Kamerbreed, al waren er enkele dissonante noten. Alle partijen zijn het eens met premier De Croo, die zei dat we vandaag één van de somberste momenten sinds de Tweede Wereldoorlog beleven.

Op die manier neemt u deel aan de Russische propaganda

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR)

"Ik veroordeel de Russische militaire invasie op Oekraïens grondgebied", zegt ook Nabil Boukili (PVDA). Hij noemt de inval in strijd met het internationaal recht en met het charter van de Verenigde Naties. "De soevereiniteit van een volk kan in geen enkele geval in vraag worden gesteld." Al plaatst hij meteen enkele kantlijnen bij wat er vandaag gebeurt. Hij verwijst naar de Verenigde Staten die zich uit een aantal ontwapeningsakkoorden hebben teruggetrokken, naar NAVO-wapens in Oost-Europa en naar Oekraïne dat de vredesakkoorden van Minsk niet heeft nageleefd. 

De tussenkomst van Nabil Boukili wordt niet door iedereen in de Kamer gesmaakt.

Videospeler inladen...

Boukili oogst vooral afkeuring. ""Eerlijk gezegd vind ik dat nogal walgelijk", reageert premier Alexander De Croo (Open VLD). "Je zou denken dat Poetin bondgenoten heeft in dit parlement." De Croo vindt de opmerkingen van Boukili misplaatst. "Vandaag zijn er Oekraïense burgers in doodsgevaar!"

 "Op die manier neemt u deel aan de Russische propaganda", vindt minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR). "Misschien vinden ze dat oké in uw partij, maar ik vind dat een schande."

Ik stel vast dat de strijd van de PVDA tegen het imperialisme blijkbaar stopt aan de grenzen met Rusland en China

DéFI-voorzitter François De Smet

Ook de meeste fracties in de Kamer reageren afwijzend. "Ik stel vast dat de strijd van de PVDA tegen het imperialisme blijkbaar stopt aan de grenzen met Rusland en China", ironiseert DéFI-voorzitter François De Smet. Hij vindt dat je geen slechtere dag kan uitkiezen om een land als Oekraïne te verwijten dat het zich bij de NAVO wil aansluiten.

 "Nog steeds verdedigt de PVDA een dictator, nog steeds verdedigt de PVDA Poetin, die zijn bevolking onderdrukt", vindt Vicky Reynaert (Vooruit). Ze hekelt de Russische president, die volgens haar het communistische verleden aanhaalt om het bestaansrecht van Oekraïne te ontkennen.

Els Van Hoof (CD&V) vindt het cynisch dat de PVDA verwijst naar de Minsk-akkoorden. "U weet toch dat de Russen dat als een vodje papier hebben beschouwd?" 

"De PVDA is krampachtig op zoek gegaan naar excuses om toch maar de oorlogshonger van Rusland, de inval in een vrij Europees land te kunnen uitleggen", vindt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt. "Die excuses, collega's van de PVDA, bestaan niet."

"Ik heb geen enkele sympathie voor Poetin, noch voor zijn chauvinistische visie van een Groot-Rusland noch voor zijn systeem van oligarchen", verweert Nabil Boukili zich. Hij oogst hoongelach in de Kamer.

Wouter De Vriendt (Groen) vertolkt de verontwaardiging over de tussenkomst van Nabil Boukili (PVDA).

Videospeler inladen...

Meest gelezen