Archieffoto
Nicolas Maeterlinck

Dan toch geen extra dag op Gentse Feesten

Er komt dan toch geen extra elfde dag op de komende Gentse Feesten. Die zullen, als corona het toelaat, doorgaan van vrijdag 15 juli tot en met zondag 24 juli. "Hou de 25e maar vrij om te recupereren", knipoogt bevoegd schepen Bram Van Braeckevelt (Groen).

De voorbije weken lanceerde nachtburgemeester Edmond Cocquyt het idee om een extra dag toe te voegen aan de Gentse Feesten. "Ter compensatie van de voorbije twee jaar, die niet konden doorgaan zoals we het gewoon zijn." Het idee leefde sterk onder de Gentenaars, die een extra dag zeker zagen zitten.

Kwaliteit onder druk

"Het was een charmant idee", reageert schepen Bram Van Braeckevelt. "De oproep om uitzonderlijk voor een elfde dag te gaan is ten gronde onderzocht en besproken. Verschillende actoren waren bezorgd dat zowel het draagvlak als de kwaliteit van de Gentse Feesten te veel onder druk zou komen te staan. Daarom is besloten dat de prioriteit ligt bij het organiseren van volwaardige en kwalitatieve Gentse Feesten. De goesting om te feesten is ontegensprekelijk groot. Er is energie genoeg voor elf dagen feest, dat betekent dat tien dagen zeker onvergetelijk kunnen worden. Hou 15 tot 24 juli dus maar vrij in de agenda. En 25 juli voor de recuperatie."

Opluchting

De verschillende pleinorganisatoren reageren opgelucht dat, gelet op de huidige coronasituatie, de Feesten toch kunnen doorgaan. "Oef! Eindelijk", zegt Ivan Saerens, pleinorganisator op Sint-Baafs. “De Gentse Feesten dateren van juli 2019. We voelen aan iedereen dat iedereen wacht op de Gentse Feesten. Dat het door zal gaan is dan ook goed nieuws. We zijn al een tijdje bezig aan de voorbereidingen om er een topeditie van te maken. Nu gaan we nog een tandje bijsteken." 

Nachtburgemeester Edmond Cocquyt was de eerste die 'laweit', zoals hij het zelf noemt, begon te maken door de data van de Feesten te verkondingen. "De mensen mogen dan niet op vakantie gaan, ze moeten die periode vrijhouden. Ook de organisatoren moeten zich klaarmaken. Het is spijtig van de elfde dag, maar het voornaamste is gewoon dat de Feesten doorgaan."

Er is energie genoeg voor elf dagen feest, dat betekent dat tien dagen zeker onvergetelijk kunnen worden

Schepen Bram Van Braeckevelt

Cirq, de knotsgekke bende van Xavier Cloet, is ook erg enthousiast dat er weer normale Feesten kunnen doorgaan. Zij experimenteerden in vorige edities nog online, met onder meer promokanaal dat gebruikt werd voor shows van artiesten, maar dat was toch niet helemaal hetzelfde. "Het is veel leuker om voor een live publiek op te treden, hen allemaal zot te maken", is Xavier Cloet duidelijk. "Die kick was er online niet. We hebben ons wel geamuseerd, daar niet van. Maar het was toch anders. We gaan ons vetste, vuilste, gemeenste best doen om de mensen te entertainen en de tijd van hun leven te geven."

Meest gelezen