Gent opent expo over Roma in België: "Clichés doorbreken"

In het Gentse Balenmagazijn is een tentoonstelling geopend die clichés wil doorbreken over Roma. Dat gebeurt aan de hand van portretten van mensen die trots zijn om Roma te zijn. De rondreizende expo is van de hand van studenten. Ze was al te zien in de Dossinkazerne in Mechelen.

"Ik vind het heel belangrijk dat Gent blijft inzetten om de integratie van de Roma te bevorderen", zegt Tibor Moco, "vooral in Gent omdat het aantal inwoners van Roma afkomst er groot is. Maar ook in België en in de Europese Unie is het belangrijk." Tibor Moco is trots op zijn afkomst als Roma. Hij werkt bij de stad Gent, komt uit Slovakije en is al 24 jaar in België. De Roma hebben een negatief imago. Tibor wijst erop dat er Roma zijn die goed geïntegreerd zijn en leven als de doorsnee Vlaming. "Maar behalve aan ons uiterlijk zie je dat niet en merkt niemand dat." Hij hoopt dat de tentoonstelling kan helpen voor een betere beeldvorming. 

Deze tentoonstelling is maar een klein druppeltje in het water

Tibor Loco

Slechte herinneringen

Tibor heeft negatieve ervaringen meegemaakt, al vraagt hij zich soms af of dat komt omdat hij Roma is, of omdat hij van vreemde afkomst is in het algemeen. "20 Jaar geleden waren Roma nog niet zo bekend. Ook niet dat ze van Slovakije, Kosovo, Bulgarije of Servië kwamen. We waren gewoon Kosovaren of Slovaken." Dat is nu anders ondervindt hij. "Als je een huis wil huren en je zegt dat je van Slovaakse afkomst bent, dan vragen mensen specifiek of je Roma bent. Dat toont dat ze de Roma kennen en dat is niet altijd positief." Hij vindt het jammer dat de goed geïntegreerde mensen niet opvallen. "Je hoort van de Roma die in armoede leven of problemen veroorzaken, maar niet iedereen is zo." 

Hoop op een positiever beeld

"Deze tentoonstelling is maar een klein druppeltje in het water. Ik hoop vooral dat Gent de maatschappij blijft motiveren om te helpen.

Reflecties. Roma in België' is te zien tot eind maart in het Balenmagazijn, Getouwstraat 10, Gent, tijdens de openingsuren van het sociaal restaurant.

Meest gelezen