Melkveebedrijf uit Sint-Pieters-Leeuw moet sluiten door nieuwe stikstofdeal: "De politiek maakt ons levenswerk kapot"

Door de nieuwe regeling rond de uitstoot van stikstof zal het melkveebedrijf van broers Steven en Thomas Van Heffen tegen 2025 verplicht de deuren moeten sluiten. Nieuws dat hard aankomt bij de twee broers. "Deze politieke beslissing bezorgt ons veel kopzorgen."

Het melkveebedrijf van de broers Steven en Thomas staat op de rode lijst van de overheid omdat het verantwoordelijk is voor meer dan 50 procent van de stikstofneerslag in een natuurgebied in de buurt, 'De Oude Zuun'. Vlaanderen zal de twee broers uitkopen. Dat ze op de rode lijst staan, betekent dat het bedrijf binnen drie jaar moet sluiten. Nieuws dat hard aankomt bij de broers. 

Kopzorgen

"Ze zeggen dat onze koeien het natuurgebied kapot maken", vertelt Steven. "Al kan ik dat moeilijk begrijpen. De koeien stoten ammoniak uit wat zeer slecht zou zijn voor het milieu en dus ook voor het natuurgebied hier. En daardoor moeten we dus binnen drie jaar de deuren sluiten. Dat is zwaar nieuws. Dit is ons levenswerk, we doen het ontzettend graag, maar de politiek maakt ons leven kapot. Het bezorgt ons veel kopzorgen. Ik mag er niet aan denken dat onze koeien in 2025 hier niet meer staan. Die koeien zijn hier zo gelukkig." 

Een melkveebedrijf verplaats je zomaar, je pakt dat niet op en zet het 20 kilometer verder

Thomas Van Heffen, melkveeboer Sint-Pieters-Leeuw

Dat de broers binnen drie jaar moeten sluiten, weten ze nu pas, dat ze in de gevarenzone zaten al langer. "Een eerste brief over onze stikstofuitstoot en de gevolgen daarvan kregen we begin 2014", gaat broer Thomas verder. "Toen hebben we ons geïnformeerd, nagedacht om het anders te doen, maar dat is niet altijd zo simpel. We zijn een bedrijf met melkkoeien, we zijn grondgebonden, dan verplaats niet zomaar. Je pakt dat niet op en zet dat niet zomaar 20 kilometer verder, zo gaat dat niet."

Meest gelezen