Videospeler inladen...

Letterlijk: zo kondigde Russische president Poetin de aanval op Oekraïne aan

In een videotoespraak heeft Russisch president Vladimir Poetin een "speciale militaire operatie" in Oekraïne aangekondigd. Zijn doel is naar eigen zeggen "de demilitarisatie en denazificatie van Oekraïne". En hij had een fors dreigement klaar voor wie de Russen zou willen proberen te stoppen.

In een speech van een half uur, die begon om 4 uur onze tijd (6 uur 's morgens in Moskou), kondigde Russisch president Vladimir Poetin aan dat hij Oekraïne binnenvalt. De toespraak start opnieuw met verwijzingen naar de geschiedenis en naar de dreiging die volgens hem uitgaat van de uitbreiding van de NAVO. Onderhandelingen daarover hebben de voorbije 30 jaar alleen maar "leugens en chantage" opgeleverd

We zullen de mensen die meerdere bloedige misdaden begaan hebben tegen burgers, waaronder ook Russische burgers, berechten

Russisch president Vladimir Poetin

Volgens Poetin zijn de Amerikanen de grote schuldigen en hebben zij hun macht misbruikt na de val van de Sovjet-Unie. Hij verwijst naar NAVO-bombardementen in Belgrado (tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië), Irak en Libië. "Overal waar het Westen orde is gaan installeren, is er bloedvergieten geweest."

Poetin noemt de uitbreiding van de NAVO een "constante dreiging voor Rusland" en spreekt "van een kwestie van leven of dood", "een reële bedreiging van het voortbestaan van ons land".

Pesterijen en genocide

"De omstandigheden vragen krachtige en onmiddellijke acties van ons", zo komt Poetin dan tot zijn punt. "De Volksrepubliek van Donbas heeft Rusland om hulp gevraagd. In dit verband heb ik beslist, volgens artikel 51, deel 7, van het charter van de Verenigde Naties, met instemming van de Russische Raad en in overeenstemming met de verdragen over wederzijdse vriendschap en steun met de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loegansk, om een speciale militaire operatie te starten."

Bekijk hier enkele fragmenten van toespraak van president Poetin (ruw beeldmateriaal, voorlopig zonder ondertiteling):

Videospeler inladen...

De operatie heeft volgens de Russische president als doel "mensen te beschermen die gedurende 8 jaar door het Kiev-regime gepest zijn en onderworpen zijn aan genocide". "Daarom zullen wij streven naar de demilitarisatie en denazificatie van Oekraïne en we zullen de mensen die meerdere bloedige misdaden begaan hebben tegen burgers, waaronder ook Russische burgers, berechten."

Wie ons zou willen proberen te stoppen en ons land, ons volk, nog meer zal bedreigen, zou moeten weten dat Ruslands antwoord onmiddellijk zal komen

Russisch president Vladimir Poetin

Poetin benadrukt dat hij Oekraïne niet wil bezetten, maar "de bevolking wel de vrijheid wil bieden om zelf over haar toekomst te beslissen".   

Dreigende taal

Ook voor de Oekraïense soldaten heeft hij een boodschap. "Wij roepen u op om onmiddellijk de wapens neer te leggen en naar huis te gaan. Alle mensen die in dienst zijn van het Oekraïense leger en die deze eis opvolgen, zullen het gebied van de militaire acties vrij mogen verlaten en mogen terugkeren naar hun families."

En hij sluit af met dreigende taal. "Wie ons zou willen proberen te stoppen en ons land, ons volk, nog meer zal bedreigen, zou moeten weten dat Ruslands antwoord onmiddellijk zal komen en tot consequenties zal leiden die u nog nooit gezien heeft in uw geschiedenis. Wij zijn klaar voor elke uitkomst."

VRT NWS-collega Paulien Lambert, die ook Russisch spreekt, beluisterde de hele toespraak. Ze vertelde in "De ochtend" op Radio 1 wat Poetin had gezegd:

Meest gelezen