Radio 2

Oekraïense Nadja Derewianka uit Houthalen volgt Russische invasie op de voet: "Waar is Poetin in godsnaam mee bezig?"

Rusland bombardeert buurland Oekraïne en is bezig met een invasie. Het is dan ook een enorm emotionele dag voor mensen die roots hebben in Oekraïne, zoals Nadja Derewianka uit Houthalen.

De Russische militaire opmars in Oekraïne gaat volop voort. Er is sprake van grootschalige bombardementen, en militaire colonnes die vanuit verschillende richtingen oprukken. Nadja Derewianka uit Houthalen volgt de situatie op de voet. "We kregen van overal berichtjes binnen vanaf het moment dat Poetin is binnengevallen", zegt ze. "Meteen hebben we de televisie opgezet om alles te volgen." 

Nadja is vanmorgen ook wakker geworden met een bericht uit Kiev, van iemand die ze haar Oekraïense zus noemt. Nadja vertaalt het bericht: "Zij zei dat er van alles aan de hand is en ze moest haar tranen bedwingen. Ze zijn binnengevallen en ze zei ook dat de Oekraïense jongens voor het vaderland gaan vechten. Zeg tegen je papa dat alles in orde komt, gaf ze ook nog mee."

Poetin heeft het land in een wurggreep

Tranen

Nadja's vader is enorm geëmotioneerd door wat er gaande is in hun thuisland. "De tranen rolden over zijn wangen toen hij het hoorde." Ze zijn dan ook erg verrast dat heel Oekraïne omsingeld is. "Iedereen had gedacht dat Poetin zich ging beperken tot Donetsk en Loehansk. Maar het gaat nu om het hele land. Hij heeft het land eigenlijk in een wurggreep, onze strot wordt dicht geknepen." 

Warm hart

Nadja kreeg ook heel wat berichten waarin ze hoort dat de jongeren in Moskou hun rug keren naar president Poetin. "Ze hebben een grote liefde voor Oekraïners, en omgekeerd ook. Er zijn gemengde huwelijken, ze dragen elkaar een warm hart toe. Waar is hij in godsnaam mee bezig? Het zijn eigenlijk maffiapraktijken", besluit Nadja. 

Meest gelezen