Eerste lichting "boosters"
Stad Oostende

Oostende zoekt kansarme jongeren uit 3de middelbaar om ze te begeleiden richting hoger diploma

Oostende zoekt kwetsbare jongeren van het 3de middelbaar die het zien zitten om 6 jaar lang te worden begeleid. Daar draait het project Boost rond, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting. De bedoeling is om 15 jongeren te coachen die gemotiveerd zijn om een hogere schooldiploma te halen, maar het financieel niet breed hebben of andere problemen hebben thuis.

Stad Oostende doet een oproep naar alle leerkrachten, leerlingenbegeleiders of jeugdwerkers om jongeren uit het 3de middelbaar te informeren over het traject Boost. Het begeleidt en ondersteunt getalenteerde en gemotiveerde jongeren uit kwetsbare milieus minimum 6 jaar: van het 4de middelbaar tot hun eerste job. Op die manier proberen ze de slaagkansen van kwetsbare jongeren te vergroten en generatie-armoede te doorbreken. Stad Oostende neemt sinds vorig jaar deel aan het programma. 

"De resultaten van de eerste lichting zijn veelbelovend", zegt Kathy Perneel, begeleidende coach voor Oostende. "Ze gaan op elk vlak vooruit, zowel op school als persoonlijke ontwikkeling. Er is zelfs een student die deze zomer naar Boston mag voor 2 weken voor een Leadership course. Hun zelfvertrouwen groeit, dat is mooi om te zien. Daarom gaan zijn we op zoek naar jongeren voor de tweede lichting boosters."

Persoonlijke begeleiding en een studiebeurs

Het boost-programma volgt de jongeren minimum 6 jaar lang, dat is uniek volgens Kathy Perneel. "Ze krijgen persoonlijke coaching, maar ook groepsbegeleiding en 12 workshops per jaar. Ze kunnen ook rekenen op materiële en financiële hulp met een beurs en het gebruik van een laptop en een printer.  Indien nodig, wordt ook de internetverbinding betaald. Ze krijgen ook een budget van 2.400 euro dat enkel voor hobby's gebruikt mag worden. Daarnaast komt de booster terecht in een enorm netwerk waar heel veel kansen liggen."

Op zoek naar jongeren die ambitie tonen om verder te studeren, maar bij wie de thuissituatie niet makkelijk is
Kathy Perneel, begeleidende coach Oostende

Moeilijk om de juiste jongeren te bereiken

Momenteel loopt er een nieuwe kandidatenoproep. "Maar het is moeilijk om de juiste profielen te vinden", zegt Kathy Perneel. "We zijn zeer specifiek op zoek naar jongeren die al goede cijfers halen en die ambitie tonen om verder te studeren. Maar bij wie de thuissituatie niet makkelijk is. De jongeren waarvan je voelt, als we hier geen extra hulp bieden, dan zullen ze het misschien nooit halen. Er is een strikte selectie, de nood om dit traject te volgen, moet er wel zijn natuurlijk."

Ook burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) is overtuigd: "Dit initiatief verdient zeker onze ondersteuning. Het is een uniek concept dat perfect aansluit bij onze hoge inzet op armoedebestrijding. Het is een extra troefkaart in onze aanpak van kansarmoede."

Meer informatie is terug te vinden via de website van Boost. Inschrijven kan nog tot en met 15 maart.

Meest gelezen