Oud-Europarlementslid Mark Demesmaeker over Oekraïne: "Mijn maag krimpt ineen, ik vrees voor het leven van vrienden en collega's"

Mark Demesmaeker (N-VA) kwam tijdens zijn tijd als Europees parlementslid (2013-2019) vaak in contact met Oekraïne. Hij kwam op voor de rechten van de Oekraïners en bezocht het land verschillende keren. Hij is geschrokken van de Russische inval en denkt nu aan zijn vrienden en ex-collega's.

Als Europees Parlementslid reisde Mark Demesmaeker vaak vanuit Halle naar Oekraïne. Zeker ten tijde van de Russische inval in de Krim. Hij komt als volksnationalist op voor de rechten en de onafhankelijkheid van het land. "Oekraïners zijn een trots volk, ze verschillen wel per regio. Het is een prachtig land, dat nu dreigt ten onder te gaan in een oorlog die ze niet kunnen winnen. Er wordt vaak gezegd dat er veel 'Russischgezinden' zijn, maar dat klopt volgens mij niet. Het is niet omdat je Russisch spreekt dat je bij Rusland wil horen." 

Ik zie hun gezichten en namen voor mij. Met sommige Oekraïners heb ik nog contact, anderen zetten hun mobieltje af om niet getraceerd te worden.

Mark Demesmaeker (N-VA)

Demesmaeker volgt als ex VTMnieuwsanker en ex EU-Parlementslid (N-VA) de actualiteit op de voet. Toen hij vanmorgen het nieuws hoorde over de Russische inval in buurland Oekraïne probeerde hij nog van uit zijn thuisbasis Halle contact te maken met vrienden en collega's in Oekraïne. "Sommige mensen heb ik nog kunnen bereiken, anderen hebben duidelijk bewust hun mobieltje uitgezet. Mijn maag kromp ineen toen ik de beelden zag. Ik zag hun gezichten en namen zo voor mij. Ik heb jaren intens samengewerkt met collega's uit Oekraïne. De enige oplossing lijkt me de geldkraan toedraaien voor Poetin en andere machtige Russen die een rijkeluis leven leiden."

Meest gelezen