Plopsa onthult plannen voor nieuw waterpretpark in Mechelen, maar niet iedereen is er blij mee

Plopsa Group heeft de plannen voorgesteld voor Plopsaqua Zennebad, een nieuw waterpretpark dat het naast Technopolis in Mechelen wil bouwen. De stad is blij met de plannen, maar de actiegroep Groene Buffer Mechelen-Zuid maakt zich zorgen over het bos dat zal verdwijnen.

Plopsa Group heeft een omgevingsvergunning ingediend voor de bouw van een groot waterpretpark naast Technopolis in Mechelen. In de plannen staat een stedelijk zwembad voor zwemmers, duikers en de waterpoloclub, en een recreatiebad in het thema van Plop, Samson en Bumba. De bouw zou 50 miljoen euro kosten.

Dit zwembad zal tot ver buiten Mechelen het mooiste zwembad zijn

schepen van Sport Abdrahman Labsir (Open VLD)

"Het zal goed zijn als we eindelijk een volwaardig stedelijk zwembad hebben", zegt schepen van Sport Abdrahman Labsir (Open VLD). Het zwembad Geerdegemvaart is niet voldoende, vindt hij. "Het is te gek voor woorden dat Mechelse gezinnen en jeugdverenigingen altijd maar moeten uitwijken naar andere steden en gemeenten om te kunnen genieten van recreatief zwemmen. Dit zwembad zal tot ver buiten Mechelen het mooiste zwembad zijn." 

Er mag niet zomaar natuur verdwijnen voor dit megalomaan project

Tom Boermans , actiegroep de Groene Buffer Mechelen-Zuid

Als Plopsaqua Zennebad er komt, zal een deel van het Zennebeemdenbos moeten verdwijnen, en daar is niet iedereen blij mee. "Het is heel mooi stuk natuur, en het is recent ook opengesteld voor wandelaars", zegt Tom Boermans van de actiegroep de Groene Buffer Mechelen-Zuid. "Elk stuk natuur dat verdwijnt voor zo'n megalomaan project is te veel. We hebben al geprobeerd om hierover in dialoog te gaan met Plopsa en de stad, maar we worden niet serieus genomen."

Steve Van den Kerkhof van Plopsaqua belooft dat de boskap beperkt zal blijven. "Wij gaan 12 procent van het bos moeten kappen. De 88 procent die kan blijven, krijgt dan voorgoed het statuut van "altijd bos", wat nu nog niet het geval is. Het gedeelte dat gekapt wordt, zal op Mechels grondgebied dubbel gecompenseerd worden. Er zal dus uiteindelijk meer bos zijn in Mechelen."

"Spookbossen"

Toch blijft actiegroep de Groene Buffer zich zorgen maken. "We zagen gisteren in de reportage van "Pano" dat de bomen die ter compensatie geplant worden, vaak niet opgevolgd worden en sterven", zegt Boermans. Hij verwijst naar het voorbeeld in "Pano" van het bos dat in Mechelen geplant werd ter compensatie van het gekapte bos aan shoppingcenter Malinas. Dat is nu een "spookbos", waar enkel wat twijgjes overblijven op een braakliggend terrein.

"We hopen dat we snel de gedetailleerde plannen van Plopsa kunnen inkijken, want er is nu geen transparante communicatie. We gaan alles uit de kast halen om het Zennebeemdenbos te redden", zegt Boermans vastbesloten.

Meest gelezen