James Arthur Photography

Aalst maakt zich op voor carnavalsweekend zonder officieel feest: wat mag en wat niet?

Het stadsbestuur van Aalst benadrukt dat het zelf geen organisator is van de carnavalsfeesten dit jaar en dat de initiatieven die kunnen onder de verantwoordelijkheid van de burgers vallen. Al is er uiteraard wel een wettelijk kader. Vieren mag, met mate, en een stoet vormen kan enkel als die geen al te grote proporties aanneemt. “We rekenen op het gezond verstand van de Aalstenaar”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). 

In Aalst stijgt de carnavalskoorts naar ongekende hoogtes want voor het eerst sinds de start van de coronacrisis mag er nog eens een beetje gevierd worden. “Er is een soort ongebreidelde hang naar creativiteit en er is ook wel veel feest- en knaldrang” zegt burgemeester D’Haese. “Ik heb daar begrip voor maar er liggen nog altijd veel mensen in onze ziekenhuizen en de coronabarometer staat op oranje. Daarom kan dus niet zomaar alles.”

Cafeetjescarnaval mag

Gevierd mag er worden, al is het kleinschalig en op café. “Iedereen mag zich verkleden en naar de Aalsterse horeca trekken om te genieten van een frisse pint. Dat laten we helemaal toe. Cafés mogen ook aan het raam drank verkopen. Buiten zijn wel enkel kartonnen of plastic bekers toegelaten”, zegt D’Haese. 

Een stoet of geen stoet?

“Er is geen samenscholingsverbod, dus samenkomen mag. Maar als mensen een bepaald parcours gaan afleggen, moeten ze er wel voor zorgen dat ze niemand in gevaar brengen. Het verkeer moet ook normaal kunnen verlopen.” De stad legt de verantwoordelijkheid dus bij de burgers die uit feesten gaan. Er was eerder sprake van een echte carnavalsstoet met de leden van de losse groepen. Het is onduidelijk of D’Haese die nu toelaat. 

Grootschalige evenementen kunnen nog niet door volle ziekenhuizen en code oranje

Christoph D"Haese, burgemeester Aalst

“De politie en bewakingsfirma’s zullen de zaak in de gaten houden, er is verhoogde waakzaamheid. We rekenen op gezond verstand. Wanneer er echt een grootschalig evenement wordt georganiseerd, is dat in wettelijke context van een coronabarometer op oranje natuurlijk niet mogelijk.” Het lijkt er dus op dat D’Haese vooral hoopt op een nuchtere benadering van de regels door de feestvierders. 

Aalst carnaval gaat dit jaar dus niet officieel door maar er zijn van 27 februari tot 1 maart wel heel wat horecazaken open die het zelf zullen vieren. Op maandag is er een alternatieve ajuinenworp, op dinsdag een alternatieve Voil Jeanettenstoet en een slot met een ‘poppekesverbranding’. Het gaat telkens over initiatieven van burgers, de stad ziet enkel toe op de veiligheid. 

In Aalsterse scholen vieren ze al de hele week carnaval

Videospeler inladen...

Meest gelezen