Unieke vondsten van Sint-Michielsabdij aan Scheldekaaien in Antwerpen verrassen archeologen

Het archeologisch onderzoek van de Sint-Michielsabdij aan de Scheldekaaien in Antwerpen heeft unieke vondsten opgeleverd. De stadsarcheologen ontdekten naast de kloosterkelders ook sporen uit de periode voor de bouw van het klooster. De archeologen troffen daarnaast ook een unieke Merovingische munt aan. "We waren verrast door het groot aantal begravingen", klinkt het bij archeologe Ann Schryvers op Radio 2 Antwerpen.

De Sint-Michielsabdij was in de middeleeuwen één van de machtigste abdijen langs de oevers van de Schelde. De abdij werd in 1830 volledig verwoest door een brand en verdween zo letterlijk onder Antwerpen. Totdat de stadsarcheologen sinds september vorig jaar de resten opnieuw zichtbaar maakten. 

Merovingische munt uit de 7de eeuw

In de noordelijke zone van de opgravingen, ontdekten de archeologen vooral kloosterkelders en funderingen van de middeleeuwse Sint-Michielsabdij. Ze vonden ook een zeer bijzondere vondst, namelijk een Merovingische munt. Die munt dateert uit de 7e eeuw en is één van de weinige materiële getuigen van het vroegmiddeleeuwse Antwerpen. 

We waren verrast door het groot aantal begravingen

Ann Schryvers, archeoloog

De stadsarcheologen ontdekten ook zaken die ze niet verwacht hadden. “We waren verrast door het grote aantal begravingen dat we hebben teruggevonden”, vertelt archeoloog Anne Schryvers bij Radio 2 Antwerpen. “Nadat de abdij afgebroken was, hebben hier pakhuizen gestaan. We hadden gedacht dat die iets meer vernietiging aangericht hadden, maar dat bleek dus heel goed mee te vallen. De resten waren nog zeer intact en we hebben dus een groot aantal skeletten teruggevonden.”

De meest verrassende ontdekking waren toch de resten van de middeleeuwse Spijkertoren
Ann Schryvers, archeoloog

In de zuidelijke zone stootten de archeologen ook op enkele verrassingen. “De muren die hier zijn teruggevonden, maken geen deel uit van de Sint-Michielsabdij”, vertelt archeoloog Schryvers. “Hier hebben we resten van het Sint-Michielsbastion teruggevonden. Dat was een uitbreiding van de Spaanse omwalling die Antwerpen in de 16e eeuw beschermde. 

“De meest verrassende ontdekking waren toch de resten van de middeleeuwse Spijkertoren.” De archeologen troffen onder andere de keldertrap, de sokkels van het gebinte en resten van het portaal van de toren aan.

Heraanleg Sint-Michielskaai

De archeologische ontdekkingen blijven niet zichtbaar. Vanaf 1 maart starten de werken voor de heraanleg van het openbaar domein op de Sint-Michielskaai. “Om een geheel te vormen met het reeds vernieuwde deel, wordt het huidige dijkpad verder doorgetrokken”, vertelt Annick De Ridder (N-VA), schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening. “We zullen ook extra groen brengen omdat we merken dat de Antwerpenaar daar vragende partij voor is. Verder komen er ook diverse zitplekken, een speeltuin, 2 sportvelden en een skatezone achter de dijk."

Meest gelezen