Represented by ZUMA Press, Inc.

VS-president Joe Biden nomineert eerste Afrikaans-Amerikaanse vrouw voor Hooggerechtshof

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Ketanji Brown Jackson genomineerd voor een zitje in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat meldt hij op Twitter. Indien de Senaat het licht op groen zet, zou ze de eerste Afrikaans-Amerikaanse vrouwelijke rechter in het hoogste rechtscollege van het land zijn.

"Ze is een van de slimste juristen van ons land en zal een uitzonderlijke rechter aan het Hooggerechtshof zijn", aldus Biden. Jackson zal officieel genomineerd worden tijdens een plechtigheid op het Witte Huis.

Eind januari kondigde de 83-jarige progressieve rechter Stephen Breyer aan met pensioen te willen gaan. Daarop vatte Biden de zoektocht naar een opvolger aan. Die heeft hij nu dus gevonden in de persoon van de 51-jarige Ketanji Brown Jackson.

Jacksons nominatie moet wel nog door de Senaat bevestigd worden. Daarvoor volstaat een simpele meerderheid. In de Senaat zijn de Democraten goed voor 50 zitjes, evenveel als de Republikeinen. Vicepresident Kamala Harris heeft bij een gelijke stand echter de doorslaggevende stem.

Het gaat om de eerste benoeming van Biden van een rechter voor het Hooggerechtshof. Die zal echter niets veranderen aan de samenstelling, want de conservatieven blijven met zes rechters tegen drie in de meerderheid.

De rechters aan het Hooggerechtshof worden benoemd voor het leven, maar kunnen ervoor kiezen met pensioen te gaan of af te treden. Tijdens zijn verkiezingscampagne had Biden reeds beloofd dat hij een zwarte vrouw als rechter in het Hooggerechtshof zou benoemen.

Ketanji Brown Jackson: "Ik voel me nederig door de uitzonderlijke eer van deze benoeming"

Videospeler inladen...

Meest gelezen