Videospeler inladen...

Belegering Kiev verloopt wellicht in 3 fases, ex-legerkolonel legt uit hoe het Russische leger te werk gaat

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn pijlen op de Oekraïense hoofdstad Kiev gericht. Zijn troepen bereikten vrijdag de buitenwijken en vielen de stad langs twee kanten aan. Gewezen kolonel en defensiespecialist Roger Housen geeft een inkijk in de militaire tactiek: "Zo'n stad probeer je onder controle te krijgen in drie stappen."

"Alles wijst erop dat de beslissende fase van dit luik van de oorlog nu gaat beginnen", zegt gewezen kolonel en defensiespecialist Roger Housen in "Laat". Hij doelt daarmee op de inname van Kiev door het Russische leger. De Oekraïense hoofdstad kreeg vrijdag langs twee kanten aanvallen te verwerken, de Russische troepen stootten uit het westen door vanuit Ivankiv en uit het noordoosten via Tsjernihiv. 

"Zo'n hoofdstad probeer je onder controle te krijgen in drie stappen", legt Housen uit. Die belangrijke stappen in de militaire tactiek zijn achtereenvolgens controle nemen over vitale zones, het aanleggen van corridors en als laatste het fijnmazig uitroeien van weerstandsnetwerken.

Fase 1: Vitale zones in handen krijgen

"In een eerste stap ga je focussen op de vitale zones en de kritieke infrastructuur", legt Housen uit. "Bijvoorbeeld de vijf bruggen over de rivier die door Kiev stroomt, de Dnjepr. Daarnaast heb je ook nog het Maidanplein, het parlement, de ambtswoning van president Zelenski, het gebouw van de nationale tv-zender, …"

Deze fase gaat waarschijnlijk over enkele dagen beginnen, op het moment dat de Russen voldoende troepen rondom Kiev hebben

Roger Housen, defensiespecialist

Volgens Housen is het Russische leger al weken aan het plannen om die locaties in handen te krijgen. "Waarschijnlijk zijn er in Kiev special forces aanwezig die een operatie aan het voorbereiden zijn. Die kunnen sabotageacties plegen en snel zo’n brug onder controle proberen te krijgen. Die special forces zullen op hun beurt gesteund worden door luchttroepen die via helikopters worden aangevoerd, en waarschijnlijk ook gesteund worden door precisiebombardementen."

Voor alle duidelijkheid: daar is op dit moment nog helemaal geen sprake van. Maar volgens Housen is dat wel de tactiek van Poetin. "Deze fase gaat waarschijnlijk over enkele dagen beginnen, op het moment dat de Russen voldoende troepen rondom Kiev hebben."

In een eerste fase zijn enkele strategische punten in de hoofdstad het doel, vertelt Roger Housen:

Videospeler inladen...

Fase 2: Corridors om troepen veilig in het centrum te krijgen

Wanneer de kritieke zones van een hoofdstad onder controle zijn, begint een nieuwe fase. "In de tweede fase gaat men trachten corridors te maken van buiten de stad naar die vitale punten", zegt Housen. 

"Men gaat dus grote lanen proberen te veroveren en nadien te beschermen, zodat er massaal veel Russische troepen naar het centrum van de stad kunnen oprukken, ongestoord en op een veilige manier."

Roger Housen legt uit hoe de tweede fase verloopt:

Videospeler inladen...

Fase 3: Weerstandsnesten opruimen

Stel dat de strategische zones in vijandige handen zijn en de troepen via corridors vlot binnen en buiten de hoofdstad kunnen geraken, kan het Russische leger overschakelen naar de derde fase. Daarin wordt elke laatste vorm van weerstand de kop ingedrukt.

"Dat is het nekschot. Men probeert de weerstandsnesten die er in bepaalde zones of wijken nog zouden zijn op te ruimen", legt Housen uit. "Het leger gaat een wijk dan echt isoleren en met infanterie (militairen te voet, red.) en pantservoertuigen binnentrekken. Straat per straat en huis per huis gaan ze die wijk dan 'zuiveren'."

Wanneer die laatste weerstand is uitgeroeid, zal Poetin de volledige controle over Kiev in handen hebben.

De derde fase is het nekschot, zegt Roger Housen:

Videospeler inladen...

Oekraïense weerstand

Hoe lang de belegering van de stad nodig is, hangt ervan af. "Ook de vijanden van de Russen, de Oekraïners, hebben natuurlijk hun zeg in dit verhaal", zegt Housen. "Veel zal afhangen van de weerstand en de houding van de Oekraïense bevolking."

Daarom moeten we de sterkte van de twee legers vergelijken. Het Russische leger is dominant in de lucht en op zee. "De Oekraïense luchtmacht en marine zijn ondertussen volledig uitgeschakeld", zegt Housen. Maar de beide landen beschikken over ongeveer even veel grondstrijdkrachten, ze hebben elk zo'n 150.000 militairen. Op papier lijkt dat dus een gelijke strijd te kunnen worden.

"Maar de Russische militairen hebben het voordeel dat ze het initiatief kunnen nemen", zegt Housen. "Zij kunnen zelf de plaats en het moment van een aanval kiezen, de Oekraïners zijn op achtervolgen aangewezen. Bovendien moeten die hun troepen over het hele Oekraïense grondgebied verspreiden om altijd snel ter plaatse te kunnen zijn."

Het Oekraïense leger heeft terreinkennis, zo kunnen ze de Russische opmars vertragen

Roger Housen, defensiespecialist

Eén groot voordeel heeft het Oekraïense leger volgens Housen wel: "Ze hebben terreinkennis en dus een thuisvoordeel. Op die manier kunnen ze de Russische opmars vertragen."

Housen spreekt over vertragen, maar niet over stoppen. Want hij wijst er ook op dat Oekraïne niet te veel zal moeten rekenen op hulp vanuit de NAVO of de VN-Veiligheidsraad. "Die organen zullen Poetin maar weinig afschrikken. Het land staat er alleen voor, dat is de enige juiste conclusie."

Bekijk hier het hele gesprek met defensiespecialist Roger Housen in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen