afbeelding ter illustratie
INBO

DNA-onderzoek bevestigt dat dode ree in Tielt-Winge werk was van wolf

Het is nu officieel: het is een wolf die in december 2021 een ree heeft doodgebeten op een wei in Tielt-Winge. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van de sporen.

De dode ree die eind vorig jaar in Tielt-Winge werd gevonden, is wel degelijk doodgebeten door een wolf. Dat bevestigt Jan Loos van de vereniging Welkom Wolf. Het ging volgens hem om een wolf op doortocht. Het dier is dus al lang weg uit de provincie.

"De ree vertoonde een halsbeet, wat typisch is voor een wolf. Maar voor alle zekerheid hebben we DNA-stalen laten onderzoeken door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. En dat onderzoek heeft ons vermoeden nu bevestigd", vertelt Loos. 

Leefgebied

"Het is zeer uitzonderlijk dat zo een roofdier na eeuwen afwezigheid naar Vlaams-Brabant terugkeert", zegt Loos. "Er waren de dagen daarna nog enkele meldingen, al dan niet bevestigd. Het gaat vermoedelijk om jonge dieren, die op zoek waren naar een geschikt leefgebied en die zich intussen al elders bevinden. Wolven zijn wat die leefgebieden betreft erg veeleisend. De kans dat ze in een drukke provincie als Vlaams-Brabant zo een leefgebied vinden is vrij klein", aldus nog Loos. 

Niet de laatste

Loos verwacht dat er steeds meer wolven zullen opduiken. "Ze kunnen van alle kanten komen. Zo hebben we welpen in de provincie Limburg, die kunnen afzakken naar Vlaams-Brabant. Maar het kunnen even goed wolven uit Duitsland of uit het Zuiden zijn. Zo worden in Duitsland elk jaar naar schatting 700 welpen geboren. De helft daarvan haalt het niet, maar de andere helft zwermt over heel Europa uit. Dat er daarvan eens eentje in Vlaams-Brabant voorbijkomt is dus best mogelijk", besluit Jan Loos. 

Meest gelezen