Foto: gemeente Mol

Everzwijnen in Molse woonwijk blijken tamme vleesvarkens

In Mol-Achterbos zijn sinds woensdag zes zwijnen opgedoken. "Everzwijnen in een woonwijk hadden we nog nooit meegemaakt. Het blijken dan ook tamme wolvarkens, gekweekt voor hun vlees", zegt schepen Frederik Loy (CD&V). De gemeente wil de varkens levend vangen.

De gemeente Mol probeert zes zwijnen te vangen die zijn opgedoken in de woonwijk Achterbos. "Het is een dichtbevolkte buurt dus veel mensen hebben ze sinds woensdag gezien", zegt schepen voor leefmilieu Frederik Loy (CD&V). "In en rond de bossen van Mol-Postel is een everzwijn normaal, maar meer richting het centrum zijn ze toch zeldzaam. De beesten zijn ook erg tam. Er is geen schade aan tuinen, ze woelen enkel wat aarde om. Om al die redenen was al snel duidelijk dat het geen wilde everzwijnen zijn", zegt Loy.

Er is nog geen eigenaar gevonden dus mogelijk zijn de varkens hier gedumpt
Frederik Loy (CD&V), schepen Mol

Op basis van foto's zagen specialisten van het Agentschap Natuur en Bos dat het om wolvarkens ging, mogelijk gekruist met Durocvarkens. Twee rassen die gekweekt worden om hun vlees. "We zijn op zoek naar een eigenaar bij wie de dieren ontnapt zijn. Mogelijk zijn de varkens hier gedumpt. In samenwerking met lokale jagers willen we de zwijnen levend vangen. Als er geen eigenaar opduikt, gaan ze naar een opvangcentrum", zegt Loy op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen